Yaprak KOÇER/SAMSUN, () - SAMSUN’da özel bir hastanede görev yapan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurettin Demirağ, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının Türkiye’nin en önemli halk sağlığı sorunlarından birisi olduğunu söyledi.
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurettin Demirağ, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kene ısırması vakalarının da görülmeye başlandığını belirterek, vatandaşlara uyarılarda bulundu. Kene ısırması nedeniyle meydana gelen KKKA hastalığının Türkiye’nin en önemli halk sağlığı sorunlarından birisi olduğunu dile getiren Demirağ, "KKKA keneler tarafından taşınan ‘Nairoviris’ isimli bir mikrobiyel etken tarafından neden olunan ateş, cilt içi ve diğer alanlarda kanama gibi bulgular ile seyreden hayvan kaynaklı bir enfeksiyondur. Son yıllarda görülen gelişmelere rağmen, bu enfeksiyonlarda ölüm oranları hala yüksektir. Ülkemiz kenelerin yaşamaları için coğrafi açıdan oldukça uygun bir yapıya sahip. Ülkemizde ilk kez 2002 yılında görülen kene vakaları her yıl Nisan-Ekim aylarında meydana gelmekte Haziran-Temmuz aylarında ise pik yapmaktadır" dedi.
Uzm.Dr. Demirağ, tarım ve hayvancılıkla uğraşanların, veteriner, kasap, mezbahane çalışanları, sağlık personeli ile kamp ve piknik yapan kişilerin risk altında olduklarını söyleyerek, "Kene tarafından ısırılması ile virüsün alınmasının takiben kuluçka süresi genellikle 1-3 gündür. Enfekte kan veya diğer dokulara doğrudan temas sonucu bulaşmalarda bu süre 5-6 gün en fazla 13 gün olabilmektedir. KKKA olan kişilerde ateş, kırıklık, baş ağrısı, halsizlik, yüz ve göğüste kırmızı döküntüler ve gözlerde kızarıklık, burun kanaması, gövde kol ve bacaklarda morluklar görülür" diye konuştu.
Uzm.Dr. Demirağ, kenenin ne kadar kısa sürede vücuttan çıkarılırsa hastalık riskinin o kadar azalacağını belirtti. Kenenin tutunduğu yerden çıkarılması işlemi sırasında asla çıplak elle temas edilmemesi gerektiğini ve eldiven kullanılmasını ifade etti.

YK(MS/AK) (FOTOĞRAF)