Uzmanlar migren benzeri ağrısı olan hastaların bazılarının koruyucu tedaviyi sürdürmek kaydıyla oruç tutabileceklerini belirterek uyarıyor.

İLAÇ SAATİNİ RAMAZAN'A GÖRE DÜZENLEYİN

Örneğin; ayda 2-3 migren atağı olan bir hasta, atak gelmesin diye koruyucu tedavi alıyorsa, ilaç alım saatini Ramazan'a göre düzenleyip, kriz sayısı da az olduğu için orucunu sürdürebilir. Migren hastaları oruç konusunda özellikle dikkat etmeli çünkü açlık, yüzde 100 migren ataklarını tetikleyen bir durum.

NEFES VE GEVŞEME EGZERSİZLERİ YAPIN

Uyku düzeni bozulsa bile yeterli saat uyuyabilecek, ilaçlarını düzenli ve oruca uygun bir şekilde kullanabilecek olan kişiler oruçlarını rahatlıkla tutabilir fakat Ramazan boyunca hafif ve orta şiddette baş ağrısı yaşayabililirler.

Hafif ve orta şiddette bir baş ağrısı, nefes ya da gevşeme egzersizleriyle geçirilebilir.

KASLARINIZI GEVŞETİN

Ağrıyı azaltma üzerine yapılan egzersizler ağrı kontrolünde çok yararlı olur. Nefes egzersizleri tıpkı doğum sancıları sırasında uygulandığı gibi yapılabilir. Ağrıyı kendi kendinize kontrol etmeye çalışırken bir yandan da vücudun iyi oksijen almasını sağlayarak, dokulara daha fazla oksijen gönderirsiniz. Kişinin kendi kendine kaslarını gevşettiği egzersizler de çok yararlıdır.

SAKİN VE SESSİZ BİR ORTAMDA DENEYİN

Bu egzersizlerin sessiz, sakin bir ortamda, mümkünse sevilen bir müzik eşliğinde yapılması çok faydalı olur. Dikkati dağıtma egzersizleri için; başka bir şeyle uğraşabilir, müzik dinleyebilir veya sizi rahatlayan herhangi bir şeyle ilgilenebilirsiniz. İmkânınız varsa, loş ve sessiz bir ortamda uzanabilirsiniz. Temiz havaya çıkabilirsiniz.

EGZERSİZ YAPAMAM DİYORSANIZ...

Ayrıca migren ağrısı sırasında başınızı bir eşarp veya tülbentle sıkmak, başınızın üzerine buz veya soğuk uygulamak, atağı geçirmede oldukça yardımcı bir uygulama olacaktır.