MUĞLA’nın Milas İlçesi’nde 9 ay önce dünyaya gelen ve rahatsızlanınca yapılan kontrollerde karaciğer nakli gerektiği anlaşılan Ayşenur Akkuş, yaşaması organ nakline bağlı. İzmir’de tedavi gören minik kızının yaşaması için mücadele veren baba 23 yaşındaki Halil Akkuş, “Biran önce naklin gerçekleşip kızımızın sağlığına kavuşmasını istiyoruz. En az 10 akrabam organ naklini kabul edip daha sonra vazgeçti. Son umudumuz babam, eğer o da olmazsa çaresiz kalacağız” dedi. 4 aylık hamile olan anne 20 yaşındaki Sümeyra Akkuş da tek isteğinin kızının sağlığına kavuşması olduğunu belirtti.
Milas İlçesi’nde şoförlük yapan Halil Akkuş ile ev kadını eşi Sümeyra Akkuş’un kızları Ayşenur, 9 ay önce doğdu. Ancak genç çiftin bebek sahibi olma sevinçleri uzun sürmedi. Kızları Ayşenur Akkuş’un rahatsızlanması üzerine, geçen 13 Ocak’ta Milas Devlet Hastanesi’ne giden Akkuş çifti, duydukları karşısında şaşkına döndü. Kızlarının karaciğerinin işlevini tam olarak yapamadığını ve nakil gerektiğini öğrenen genç çift, çocuklarını İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirdi. Buradaki testlerde de karaciğer yetmezliği teşhisi konuldu ve talihsiz bebek İzmir Kent Hastanesi’ne sevk edildi.
ÖNCE KABUL EDİP SONRA VAZGEÇTİLER
Kızının hasta olduğunu öğrendiği günden bu yana neredeyse gözüne uyku girmediğini ve geceleri hastane otoparkındaki otomobilinde geçirdiğini dile getiren baba Halil Akkuş, şeker hastası olduğu için kızına karaciğerinden parça veremediğini söyledi. Dört aylık hamile olan eşinin de donör olamadığını, yakınlarından yardım istediğini belirten Halil Akkuş, yaşadığı zor günleri anlattı. Akkuş, “Kızımızın rahatsızlandığını Milas’taki hastanede öğrendik ve aynı gün İzmir’e geldik. Kızımız için karaciğer nakline karar verildi. Doktorlar, akrabaların canlı verici olabileceğini söyledi. Biz de akrabalarımıza durumu anlatıp, yardım istedik. Bazı yakınlarımız nakli kabul etti. Milas’tan İzmir’e gelmek üzere yola çıktığımızda, vazgeçtiklerini söyleyip yolda araçtan indiler. En az 10 yakınım daha hastaneye bile gelmeden nakilden vazgeçti” diye konuştu.
SON ÇARE DEDESİ
Yakınlarının nakil kararından vazgeçmesi üzerine Halil Akkuş’un astım hastası olan 51 yaşındaki babası İlhan Akkuş devreye girdi. Aile hastane yetkililerine konuyu anlatıp dede Akkuş’un canlı verici olmak istediğini söyledi. Hastanede yapılan testler henüz sonuçlanmazken, Halil Akkuş, “Son çare olarak babam karaciğerini verebileceğini söyledi. Testler sürüyor, eğer olumlu sonuç alamazsak çaresiz kalacağız. Biran önce naklin gerçekleşip kızımızın sağlığına kavuşmasını istiyoruz. Zor günler yaşıyoruz, uzun süre kızımın yanında kaldığım için işimden de oldum. Evimi satılığa çıkardım. Burada kendi arabamın içinde yatıp kalkıyorum. Bağışı kabul edenler, ameliyattan sonra eskisi gibi yaşamlarına davem edemeyeceklerini düşünüyor. Ancak tedavi sürecinin ardından normale dönecekler. İnsanlar 'Eksik kalırız, yarım insan oluruz' diye korkuyor, ama böyle bir şeyin olmadığını doktorlar söylüyor” dedi.
TEK İSTEĞİ KIZININ İYİLEŞMESİ
İkinci çocuğuna hamile olan ve mutluluğu kızının hastalığıyla üzüntüye dönüşen anne Sümeyra Akkuş, “Tek dileğim kızımın sağlığına kavuşması. Karaciğer naklinin biran önce olmasını istiyorum. Çok çaresiz durumdayız. Kızım iyileşsin başka bir şey istemiyorum” diyerek duygularını dile getirdi.
“CANLI NAKİLDE TÜRKİYE ÖNEMLİ BAŞARILARA İMZA ATTI”
Kent Hastanesi doktorlarından Doç. Dr. Murat Zeytunlu, Türkiye’deki canlı organ nakli ve Ayşenur Akkuş’un durumuyla ilgili bilgi verdi. Doç. Dr. Zeytunlu, “Türkiye, canlıdan karaciğer naklinde dünyada önemli bir yere sahip. Özellikle canlıdan nakil yapılan merkezlerimiz oldukça fazla. Başarı yüzdesi dünya ortalamasının bile üstünde. Hastamız Ayşenur ciddi bir karaciğer yetmezliğiyle karşı karşıya. Burada yeni bir karaciğer vererek evladımızı hayata bağlayabiliriz. Bunun iki yolu var, birincisi kadavradan nakil, ancak maalesef böyle küçük bebeklerimiz için her zaman organ bulmak kolay olmuyor. Bundan dolayı ikinci yol ise canlı verici. Bu vericilerle güzel ve iyi sonuç alınabiliyor. Donör adaylarının, tepeden tırnağa tüm tetkikleri yapılıyor ve psikologlarla diğer doktor arkadaşlar sonuçları değerlendiriyor. Nakli kabul edecek kişi her anlamda bilgilendiriliyor. Karaciğer büyüyebilen bir organ, kendini 2-3 aylık periyodun ardından yenileyebiliyor. Verici daha sonra herhangi bir ilaca bağımlı kalmıyor” dedi.

TH(İÖ/AAA)(FOTOĞRAF)