Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - GIDA Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, aşırı sıcak havalarda gıda muhafazasının çok önem kazandığını belirterek pazarlardan sebze ve meyve dışında gıda maddesi alınmamasını istedi.
Sıcak havada gıdaların çok kolay bozulduğunu anlatan Şube Başkanı Şehmus Alparslan, bu dönemde gıda tüketimi ve saklanmasında bazı kurallara dikkat edilmesini istedi. Her gıda ürünün belirli bir sıcaklıkta tüketilip muhafaza edilmesi gerektiğini bildiren Alparslan, "Sıcak havalarda bile semt pazarlarında belirli bir sıcaklıkta saklanması gereken ama açıkta kalan süt ve süt ürünleri, balık, tavuk eti ve yumurta gibi ürünler de satılıyor. Sıcaklık artışı gıdalar için mikrobiyal bozulmada çok önemli bir etkendir. Sıcaklıklarda özellikle pazar alışverişlerinde sıcaklığa bağlı bozulma ihtimali yüksek ürünleri alırken dikkatli olunmalı, hatta sebze ve meyve dışında gıda ürünü alınmamalı" dedi.
'DONDURULMUŞ GIDALARA DİKKAT EDİN'
Özellikle yaz aylarında sıcaktan etkilenen gıda ürünlerinin buzdolaplarında saklanmasını öneren Alparslan, şunları kaydetti:
"Buzdolaplarında muhafaza edilmesi gereken ürünleri de uygun olmayan şartlarda muhafaza etmemeliyiz. Ayrıca dondurulmuş gıdaların tüketiminde de belirli şeylere dikkat edilmeli. Dondurulmuş ürünü çözüldükten sonra yeniden dondurup kullanmak riskli. Bu nedenle derin donduruculara konulan besin maddelerinin kullanılacak kadar saklanmasında yarar var. Mesela marketten aldığımız eti veya kıymayı ne kadar kullanacaksak o kadar bölüp tek parça yerine ayrı ayrı derin dondurucuya koymak ve oradan ihtiyaç kadar alıp kullanmak gerek. Yarım kilo olarak kullanılacak bir gıda ürününü 1 kilo olarak muhafaza etmek yerine ihtiyaç kadar muhafaza etmeliyiz ki geri kalan yarım kiloyu da çözülmeden kullanalım."

FOTOĞRAFLI