ORDU Belediye Başkanı CHP'li Seyit Torun, Karadeniz'in ilk Alzheimer Hasta ve Yakınları Buluşma Merkezi'nin belediye imkanlarıyla hizmete açıldığını söyledi. Başkan Torun, hafta içi 5 gün boyunca ücretsiz hizmet verilecek merkezde, hastaların uzman sağlık görevlileri kontrolünde sosyal faaliyetlere katılacağını dile getirdi.
Ordu'nun merkeze bağlı Efirli Köyü'nde hizmete giren 'Ordu Alzheimer Hasta ve Yakınları Buluşma Merkezi' hasta kabul başvurularını almaya başladı. Merkezin Karadeniz Bölgesi'nde ilk ve tek olduğunu belirten Belediye Başkanı Seyit Torun, Alzheimer hasta ve yakınlarının buluşturulup sosyalleşmelerine katkı sağlayacak projenin büyük önem taşıdığını vurguladı.
Başkan Torun, merkezde hastalara pratik bilgilerin aktarılıp, onlara evde kaliteli bakım hizmeti sulunacağını, hafta içi 5 gün boyunca hastaların evlerinden araçla ücretsiz alınıp, bu merkezde faaliyetlere katıldıktan sonra akşam tekrar evlerine bırakılacağını, yemek ihtiyacı ve diğer birtakım ihtiyaçların da yine ücretsiz olarak merkezde sağlanacağını belirtti. Başkan Torun şunları söyledi:
"Üç safhadan meydana gelen Alzheimer hastalığının birincisi aşamasında hasta günlük işlerini kendisi yapabiliyor. İkinci safhada bağımlılık artıyor, ama basit işlerin üstesinden gelebiliyor. Fakat hafızası zayıflıyor. Üçüncü safhada artık hasta hiçbir işini kendisi göremiyor. Kimseyi tanımıyor, kimliğini hatırlamıyor. Bu merkezden yararlanmak isteyen hastalarımızın durumu uzman sağlık görevlileri tarafından değerlendirilecek ve buradaki aktivitelere katılmasında sağlık yönünden bir sakıncası bulunmayan hastalarımız kabul edilerek kayıtları yapılacaktır. Bu bağlamda merkezimiz de birinci ve ikinci safhadaki şartları taşıyan hastalarımıza hizmet verilebilecektir."
Üçüncü safhadaki hastaların hizmetlerden yararlanamayacağını kaydeden Başkan Torun, "Üçüncü safhada ifade edildiği gibi artık hiçbir işini kendisini göremeyen, kimseyi tanımayan ve hatırlamayan hastalarımız için profesyonel bakım ve sektörel kurum desteği gerektiği için, bu durumdaki yaşlılarımıza Alzheimer Hasta Ve Yakınları Buluşma Merkezimizde hizmet verilemeyecektir. Bu hastalık hastanın kendisi kadar ailesini de meşgul eden ve hayatını zora sokan bir hastalık olduğu için merkez, hasta ve yakınları buluşma merkezi olarak açıldı. Bu merkezden yararlanmak isteyen hastalarımızın durumu uzman kişiler tarafından değerlendirilecek ve buradaki aktivitelere katılmasında sağlık yönünden bir sakıncası bulunmayan hastalarımızın başvuruları kabul edilerek kayıtları yapılacaktır" diye konuştu.
Başkan Seyit Torun, zamanla bu merkezlerin sayısını artırmaya çalışacaklarını, Ordu'da hizmete giren bu merkezin yeni örnekleriyle Türkiye genelinde çoğalmasını da umut ettiklerini sözlerine ekledi.