Sosyal medya devi Facebook, veri sızıntısıyla ilgili yaşadığı skandalın ardından kullanıcılarının güvenini büyük ölçüde kaybetti. Kimi kullanıcı profilini kapatırken kimi de önemli bilgilerini artık Facebook'ta paylaşmaktan çekiniyor. Ancak Facebook hesabınızı silmek istemiyorsanız, bazı adımlarla kişisel bilgilerinizi biraz da olsa gizleme şansınız olabilir. İşte yapmanız gerekenler...

1. Doğum gününüz

Doğumgününüz erişim, insanların banka hesabınıza ve kişisel bilgilerinize daha kolay erişebilecekleri bulmacanın önemli bir parçasıdır.

2. Telefon numarası 

Telefon numaranızın profilinizde bulunması, kötü niyetli aramalar almanıza neden olabilir. Ayrıca numaranızda alınan sinyalle konumunuza da ulaşılabilir.

3. Arkadaşlarınızın bir çoğu

Oxford psikoloji profesörü Robin Dunbar'ın araştırmalarına göre, bir insanın yaklaşık 150 kişiyle sağlam ilişkiler kurabiliyor. Dunbar, bir kişinin Facebook'ta 3 bin 375 arkadaşlarından 4.1'inin güvenilir olarak kabul edildiğini, kalanların ‘duygusal kriz’ sırasında sempati gösterilerek arkadaşlık kabulünden kaynaklandığını ortaya koydu. Dunbar'a göre kişi iletişiminiz olmayan kişileri silmenin sosyal medyada zamanınızı daha sağlıklı ve değerli kılacaktır.

4. Çocuğunuzun fotoğrafları

Oxford İnternet Enstitüsü'nün oyunculuk direktörü Victoria Nash, sosyal medyada çocukların fotoğraflarının paylaşılmasıyla ilgili, "Çocuklarınız ileride internette kendileriyle ilgili ne gibi bilgileri görmek isteyebilir?" sorusunu sordu. Nash, ailelerin çocuklarının kişisel veri gizliliğine saygı göstermeleri gerektiğini belirtiyor.

5. Çocuğunuzun gittiği okulun adı

Çocuklara İşkenceyi Önleme Derneği'nin (NSPCC) raporuna göre, çocuğa cinsel istismar her geçen yıl artıyor. Raporda, "İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda polisi, 2013/2014’te Birleşik Krallık'ta çocuklara karşı 36.429 cinsel suç kaydetmiştir. Son 10 yıl, çocuklara karşı en fazla sayıda cinsel saldırı kaydedilen yıl olmuştur" ifadeleri yer alıyor. Dolayısıyla uzmanlar aileleri, çocuklarının gittikleri okulu, kursu, spor salonunu Facebook’a bildirmemeleri konusunda uyarıyor.

6. Konumunuz

Akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla Facebook çoğunlukla mobilden kullanılıyor. Bu da konum izni açık olan kullanıcıların anlık olarak bulundukları yerlerin paylaşılması anlamına geliyor. 


7. Evinizin konumu: Konumunuzu evde etiketlerseniz, açık olarak adresinizi sosyal medyayla paylaşmış oluyorsunuz.

8. Kredi kartı bilginiz: Bu madde yeterince açık ama asla kredi kartı bilgilerinizi Facebook’ta paylaşmamalısınız. Ayrıca uzmanlar, kullanıcıları Facebook üzerinde çıkan alışveriş reklamlarına karşı dikkatli olması gerektiği konusun uyarıyor.

9. Uçak biletiniz ve pasaportunuzun fotoğrafı

Instagram'da popüler hale gelen pasaport içindeki bilet fotoğrafı siz bilmeden başınıza kötü sonuçlar açabilir. Bu fotoğrafı çekerken biniş kartınızdaki barkod, havayolu şirketine verdiğiniz kişisel bilgileri, pasaport açık halde ise TC kimlik numaranız ve pasaport numaranızı gizleyerek yapmanızı tavsiye edebiliriz.