"Asrın Güreşçisi" lakaplı Türkiye Güreş Federasyon (TGF) Başkanı Hamza Yerlikaya, Ata sporu güreşin şu an ki durumunu, Nisan ayında Finlandiya'da ki Avrupa Güreş Şampiyonası'nda ki madalya hedeflerini, 2016 Olimpiyatlarını ve FILA tarafından değiştirilen güreşte ki yeni kuralları 'YA değerlendirdi.

1-6 Nisan 2014 tarihleri arasında Finlandiya'nın Vantaa şehrinde organize edilecek olan Büyükler Avrupa Güreş Şampiyonası'nda ülkemizi temsil edecek A Milli Serbest Güreş Takımımız İstanbul'da son hazırlıklarını yaparken, TGF Başkanı Hamza Yerlikaya'da sporcular ile İstanbul'da ki kampta şampiyonaya hazırlanıyor.

Güreşçilerin hepsi ile tek tek ilgilenen Hamza Yerlikaya, sporcular ile antrenmana da katılıyor. Yoğun bir tempoda çalışan güreşçilerimiz günde çift idman yaparak Finlandiya'da ki Avrupa Güreş Şampiyonası'na hazırlanıyorlar. Türk halkının güreşçilerden madalya beklentisinin olduğunu bildiklerini söyleyen TGF Başkanı Hamza Yerlikaya, Finlandiya'da ki şampiyona hakkında yaptığı açıklamalarda bu madalya beklentilerine karşılık verebileceklerini ve sporcularına güvendiğini söyledi.

Hamza Yerlikaya, "Finlandiya'da ki Avrupa Şampiyonası'na Grekoromen takımımız İstanbul'da, Serbest Güreş takımımız Ankara'da, Bayan Güreş takımımız da Beykoz'da hazırlıklarına devam ediyor. Tabi zaman azaldı. Mart ayının 30'u itibari ile sporcularımız Finlandiya'ya gitmeye başlayacak. Tabii ki bizim temennimiz ülkemizi bu turnuvada en iyi şekilde temsil edebilmek. Her zaman olduğu gibi Finlandiya'da da altın madalya alabilmek. Sporcularımızın zaten bu madalyaları alabilecek potansiyelleri de var. Ben sporcularımıza inanıyorum, orada en iyi şekilde mücadelelerini vereceklerine, ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceklerine inancımız sonsuzdur. Bu konuda devletimizin, Bakanlığımızın ve Genel Müdürlüğümüzün bize verdikleri destekler için onlara da çok teşekkür ediyorum" dedi.

Ata sporumuz güreşin şu an ki durumunu ve geleceğini de değerlendiren TGF Başkanı Hamza Yerlikaya, kendisinin güreştiği dönemlerdeki büyük başarıların uzak olmadığını ve yakın zamanda aynı başarıların bu sporcular tarafından tekrarlanacağına inandığını belirtti.

Hamza Yerlikaya, "Biz federasyon başkanlığına geldiğimiz 2 seneden bu yana Güreş Milli Takımını gençleştirme çalışmalarında bulunduk. Milli Takımın çatısını gençler üzerine kurduk. Bunun da amacı 2016 ve 2020 Olimpiyatlarına o gençlerin ülkemizi temsil edecek olması ve 1 değil birden fazla genç arkadaşımız ülkemizi temsil edebilecek olmasıdır. Bizim temel hedefimiz 2020 Olimpiyatları. Biz 2020 Olimpiyatlarında altın madalyaları bolca alabilmek hedefindeyiz. Bizler Güreş Federasyonu olarak tamamen altyapıya yöneldik. 17 ile 22 yaş ortalamamız var. Altyapımız ile bu sporcuları harmanlayarak, büyüklerin de tecrübesi, gençlerin de enerjisini birleştirerek altın madalyaları kazanmak istiyoruz. Ben bu konuda sporcularımıza inanıyorum. Onlar bunu başarabilecekler. Bu arada ben şuna katılmıyorum; tabii ki istenilen başarı anlamında geçmişteki gibi bol altın olsun istiyoruz ama Türkiye'de malum sıklet sporlarında bir kişi mücadele ederken öteki sporcuyu yarıştıramıyorsun. Biri beklemeye mahkum. Öndeki sporcu spor hayatını sonlandırırken altta ona hizmet veren diğer sporcu da yaş olarak ikisi de yaşlanıyor ve spor hayatını sonlandırıyor. Sıklet sporlarında böyle bir kadersizlik var. 2013 Avrupa Şampiyonasına bakarsak 2 tane altın madalya aldık. Bronz ve gümüşleri saymıyorum. Dünya Şampiyonası'nda 4 tane bronz madalya aldık. Bu madalyaları bu sporcularımız aldı. Onlar bu madalyalar için mücadele etti. Geçen sene Avrupa'da ve dünyada büyükler kategorisinde tek madalya alan branşta biziz. Demek ki biz hala bir varlık mücadelesindeyiz ve varlığımızın hissettirdiğimiz mücadeledeyiz. Tabi biz bunu biraz daha arttırmak istiyoruz. Halkımızın duası, devletimizin desteği, güreş severlerin desteği ile hepsini bir araya getirdiğimiz zaman bu özlenen başarılar bizlerle olacak diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

TGF Başkanı Hamza Yerlikaya, FILA tarafından değiştirilen ve ilk kez 1- 6 Nisan tarihlerinde ki Finlandiya'da ki şampiyonada başlayacak olan yeni sıklet ve kuralları da değerlendirdi. Bir çok güreş sever tarafından bu yeni kuralların güreş sporuna daha heyecan katacağı ve daha çok izlenebilir bir spor yaratacağı düşüncesine Federasyon Başkası Hamza Yerlikaya da katılıyor.

Hamza Yerlikaya, "Şimdi biz güreş olarak geçen sene olimpiyatlardan çıkarılma gibi bir badire atlattık. Böyle bir icra kurulu toplantısında alınan bir karar vardı. Orada tabi bu kurulun haklı tarafları da vardı. Güreş sporunun çok fazla seyir zevkini düşürmüşlerdi. Yeni gelen FILA yönetimi bu konuda bir çalışma yaptı ve güreş sporunu daha heyecanlı bir hale getirmek için bazı kural değişiklikleri yaptı. Bu yeni kurallarla güreş biraz daha etkin ve aktif. Seyri daha kolay ve anlaşılır oldu. FILA'nın diğer bir amacı ise hakemleri kaldırmak. Biliyorsunuz hakem inisiyatifi olan sporlar branşlarını IOC çok istemiyor. Güreşte hakem inisiyatifi biraz fazla. FILA'nın bununla alakalı da bir çalışması var. Yavaş yavaş hakem inisiyatifi de kaldırılıyor. Ben inanıyorum güreş sporunda iyi şeyler olacak" dedi.

Röportajının sonunda TGF Başkanı Hamza Yerlikaya, "En başarılı hareketlerinizden olan bu künde ile bir çok altın madalya kazanmanızı sağlayan o özel tekniğini şu an alttan yetişen genç sporculara da öğretiyor musunuz?" sorusuna "Tabii ki bu genç arkadaşlarımızda bu hareketi yapabiliyor onlara gösteriyoruz. İnşallah da Finlandiya'da ki Avrupa Şampiyonası'nda madalya kazandıklarında benim attığım gibi takla da atacaklar" ifadelerini kullandı.

SERCAN SAPANATAN - İSTANBUL /

ss(gh)