VÜCUT Geliştirme Fitness ve Bilek Güreşi Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Şirin, Gençler ve Masterler Şampiyonası'na katılmak için İstanbul’dan Moğolistan'ın başkenti Ulanbatur’a giderken gençlerin bu sporu yaparken ilaç kullanmadan doğal yollarla beslenmeleri gerektiğini söyledi.
Moğolistan’da yapılacak olan şampiyonaya katılmak için bugün İstanbul’dan Ulanbatur’a giden Vucut Geliştirme ve Fitnes sporcuları son yaşanan olay nedeniyle çok üzgün olduklarını ama oradan madalyalarla döneceklerini bu sıkıntılı günlerden kurtulacaklarını söylediler.
Gençler ve Masterlar şampiyonasına katılmak için gittiklerini belirten Hüseyin Şirin, "İnşallah İstiklal Marşımızı okutacağız. Altın madalyalarla döneceğiz. Federasyonumuz da sıkıntılı günlerden kurtulur inşallah iyi haberlerle döneriz" diyerek şöyle konuştu:
"Yıllardır bu işte görev alıyorum. 16’sı sporcu olarak 25 kişilik kafileyle gidiyoruz. Sporcularımızın dördü bayan. Şimdiye kadar hiçbir zaman böyle bir olay yaşamadık. Bir çok yarışmaya katıldık ve ülkemize bir çok madalya kazandırdık. Ama hiç böyle gündeme gelmemiştik. Kötü bir olay neticesi maalesef gündemdeyiz. Bunun yani bu talihsiz olayın federasyonumuza ve sporcularımıza mal edilmemesi gerekir. Bizim sporcularımız çok temiz ve güzeldir. Bu ilaçları kullananlara ağır cezai müeyyideler uyguluyoruz. Her türlü kontrolunu yapmadan yanımıza almıyoruz. Bu sporu doping ile adlandırmamak lazım. Yüzde 99’u temiz olan bir spor. Bunun içinden yüzde bir çıkmıştır. Kullanmış olabilir. Engel olamazsınız. Sporcunun evine gidemezsiniz. Daimi takip edemezsiniz. Dopingin belirtisi olmaz. Bu ardaşlarımız tamamen doğal beslenmeyle bu vucutları yapmıştır. Biz bu şartlardaki sporcularımızla yarışmalara gidiyoruz. Demek ki bu spor doğal da yapılabiliyor. İllaki ilaca mal etmemek lazım. Kısa sürede gençlerimiz vucut yapmak istiyorlarmış. Ben 62 yaşındayim. Halen spor yapıyorum. İşadamıyım. Bu sporla sağlığımı koruyorum."
TÜM SPORLARIN ANA DALIDIR
Hüseyin Şirin, vücut geliştirme sporunun tüm sporların ana dalı olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Aslında sağlık bu sporla korunur.Herkese bu sporu yapmaya tavsiye ediyorum. İlla dopingle olacak değil. Gençlerimiz maalesef sabırsızlar. Hemen iki üç ayda vucut yapmak istiyorlar. Öyle bir şey york. Bu spor uzun süre emek isteyen, sabır isteyen düzgün beslenme isteyen bir spordur. Vucut geliştirme sporu tüm sporların ana dalıdır. Bu şekilde gündeme geldiğimiz için çok kırgın ve üzgünüz. Ama inşallah doğruyu buluruz. Ölen arkadaş zaten cezalıydı. 2014 yılına kadar yarışmalara katılma şansı yoktu. Federasyonumuz tarafından iki yıllık ceza almıştı."
ÖDÜLLER YÜKSEK DEĞİL
Federasyon Yönetim Kurulu üyesi Şirin bu sporda belirtildiği gibi ödüllerin çok olmadığını belirterek, "İddia edildiği gibi büyük ödüller kazanılmıyor. En fazla 45- 50 altın veriliyor. Masterlar da o da yok. Ödüllerimiz çok yüksek değil. Bu öz veriyle yapılan bir spordur. Çocukların yaptıkları masrafların inanın devlet yüzde birini karşılamıyor. Ödül için bu sıkıntılara girilmez" dedi.
Milli Takım Antrenörü Menderes Karaağaç ise Vuçut Geliştirme sporunun amötör bir spor dalı olduğunu söyle ve şöyle konuştu:
"Türkiye'de bilinen 10 bin salon var. Bunların hiç birinde bu ilaçların hiç birisi satılmaz. Bunlar ya kaçak olarak girer bazen de eczanelerde bile vardır. En son olayda, ki çok sevdiğimiz arkadaş zaten dopingten ölmedi. Kullandığı yağ yakıcı bir ilaç. Bizim yaptığımız olimpik bir spor değil amatör bir spor. Ama inanın olimpik sporların çoğundan daha fazla halkta karşılığını buluyor. Düşünün 10 bin salon var. Federasyonumuzun hiçbir yetkisi yok. 100 bin TL bütçesi var.Olimpiklerin 4-5 trilyon bütçesi var. Yetki yok bütçe yok tabiki sesimiz cılız çıkıyor" dedi.