Süleyman EKİN/ANTALYA, () - 5'inci Dünya Gençler Wushu Şampiyonası, Antalya'da açılış seremonisiyle başladı. Mepez Erdal İnönü Spor Salonu'nda yapılan şampiyonaya 54 ülkeden yaklaşık 400 sporcu yatıldı.

Dünya çapındaki popülerliğinin yanı sıra ülkemizde de fazlasıyla bilinen bir spor olan Wushu, 18 Mart’a kadar Antalya’ya ve Antalyalılara unutamayacakları bir hafta yaşatacak. Açılış seremonisiyle start alan şampiyona görsel bir şölene dönüştü. Renkli gösterilere sahne olan açılış gecesinde Çin, Malezya, İran ve Türkiye Wushu Milli Takımları gösteri sundu. Şampiyonada maçlara yarın başlanacak. Her gün 09.00-12.00 ve 14.00-18.00 saatleri arasında gerçekleşecek müsabakalarda sporcular, 5 gün boyunca ter dökecek. Özellikle müsabakalarda kullanılan kılıç ve mızrak gibi silahlar, turnuvaya ayrı bir heyecan katacak.

MİLLİ TAKIMDAN DERECE BEKLİYORUZ

Türkiye, şampiyonanın en iddialı takımlarından biri olarak görülüyor. Geçen ay Bosna Hersek’te düzenlenen Balkan Şampiyonası’nda Sanda Qında ve Taolu dalında 19 altın, 4 gümüş, 2 bronz madalya ile takım halinde birinci olan Türk Wushu takımı, daha önce yapılan dünya şampiyonalarında da altın madalya kazanarak büyük gurur yaşattı.

ÇİN SPOR BAKAN YARDIMCISI ANTALYA’DA

Wushu Dünya Federasyonu Başkanı ve aynı zamanda Çin Spor Bakan Yardımcısı Yu Zai Qing, daha önce de Türkiye'de düzenlenen bazı şampiyonaları izleme fırsatı bulduğunu ve hiçbir sorunla karşılaşmadığını söyledi. Bu şampiyonanın da sorunsuz geçeceğine ve organizasyon açısından başarılı olunacağına inandığını kaydeden Qing, “Türkiye son zamanlarda bir Çin sporu olan Kungfu dalında çok büyük ilerlemeler kaydetti. Türkiye Wushu adına çok zaman harcamış ve şu anda gerçekten büyük başarılara ulaşmıştır” dedi.

2012’DEKİ BAŞARININ ÜZERİNE ÇIKILMASI HEDEFLENİYOR

Türkiye Wushu Federasyonu İcra Kurulu Başkanı Abdurrahman Akyüz ise şampiyonaya büyük ilgi olduğunu ifade ederek, 54 ülkeden 400'den fazla sporcunun şampiyonada mücadele edeceğini belirtti. Türk sporcuların 2012 yılında Çin'de düzenlenen şampiyonada 4'ü altın 12 madalya alma başarısı gösterdiğine dikkati çeken Akyüz, “Bu başarımızın üzerine çıkmayı hedefliyoruz. Dünya Şampiyonu olan Elif Akyüz gibi isimlerin daha da artması için çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.

WUSHU’NUN TANITIMINA KATKI SAĞLAYACAK

Wushu'nun hem Türkiye'de hem de dünyada hızla gelişen ve yayılan bir spor olduğuna değinen Akyüz, sözlerini şöyle tamamladı:

“İnsan sağlığı açısıdan en faydalı spor denilebilir. zihinsel bedensel ve ruhsal gelişime katkı sağlıyor. Wushu’nun insan için faydalı olduğunu anlatmak adına da bu şampiyona fayda sağlayacaktır. Gelişip tanıtılması için çok yararı olacak.”

WUSHU ETKİNLİĞİ ANTALYA’NIN HER YERİNDE

5 bin yıllık geçmişiyle tamamen estetik ve uyuma dayalı bir dövüş sporu olan Wushu, 1 hafta boyunca Antalya’nın birçok yerinde olacak. Dünyanın en iyi sporcularına ev sahipliği yapacak Antalya’da bazı bölgelerde özel ringler kurulacak ve gösteri maçları ile Wushu şovları düzenlenecek. Ayrıca bu gösterilerde halkın Wushu’ya ilgisini artırmak için vatandaşlar da ringe davet edilecek ve küçük bir eğitimden sonra onların da Wushu yapmasına olanak sağlanacak.

WUSHU NEDİR?

Kelime anlamı savaş sanatları olan Wushu, 5 bin yıllık tarihe sahip Çin savunma sanatlarının genel adıdır. Çin dışında Kung-Fu olarak bilinen tüm dövüş sanatları Wushu sanatının ve sporunun içerisinde yer alır. Gerçekte saldırı ve savunmanın yanında, akrobasi ve baleye benzer koreografik hareketler ve Uzakdoğu felsefesi Wushu altında toplanır.

SE(HA/SSA) (FOTOĞRAFLI)