Ercan ATA/HELSİNKİ, () - AVRUPA Güreş Şampiyonası, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de bugün yapılan müsabakalarla başladı. 

Şampiyonanın ilk gün sabah seansında serbest stil 48 kiloda milli güreşçi Sümeyye Sezer, İspanyol Garcia Nekane Cepas ile karşılaştı. Sezer, birinci turda İspanyol Garcia karşısında kolay bir galibiyet aldı. İlk üç dakikayı 8-0 önde bitiren milli güreşçi, ikinci üç dakikanın ilk saniyelerinde rakibini tuş pozisyonuna getirerek aldığı puanlarla karşılaşmayı 10-0 teknik üstünlükle kazanan taraf oldu. 2. turda Macar Mercedesz Denes ile eşleşen Sümeyye Sezer, kendi oyun denemelerinde rakibine yakalandı. Sezer, karşılaşmaya iyi başladı ancak ilk oyun denemesinde rakibine 2 puan vererek devreye 2-0 yenik girdi. İkinci yarıya iyi başlayan Sümeyye Sezer, rakibinin minder dışına kaçması nedeniyle ilk puanını aldı: 2-1. Skorda denge kurmaya çalışan Sümeyye Sezer, maçın son bir dakikasına girildiğinde ortada olan maçta kenar yönetiminin 'tek kol dene' uyarısını dinleyen sporcu, kendi hatasıyla tuş pozisyonunda yakalandı ve karşılaşmayı tuş ile kaybetti. Repesaj (3-5) maçına çıkabilmek için Macar Mercedesz Denes'in finale çıkmasını bekleyen Sümeyye Sezer, Denes'in Azeri sporcu karşısında mağlup olması üzerine şampiyonadan elendi.

Erkeklerde sabah seansında mindere ilk olarak 65 kiloda Servet Coşkun çıktı. 1. turda Macar Norbert Lukacs karşısında ilk sayısını çırpma hareketinden kazanan Coşkun, ilk devreyi 8-1 önde bitirdi. İkinci devreye de iyi başlayan Servet Coşkun, 5. dakikada skoru 10-2'ye getirdi ve karşılaşmayı da aynı skorla kazanarak çeyrek finale yükselen ilk sporcu oldu. Servet Coşkun, çeyrek final karşılaşmasında Slovak Mykola Boltnjuk ile eşleşti. Slovak Mykola Boltnjuk karşısında karşılaşmaya oldukça iyi başlayan Servet, ilk devreyi 6-0 kazandı. İkinci devreye de tek kol denemesiyle başlayan Coşkun, rakibini 10-0 teknik üstünlükle yenerek yarı finale yükseldi. Yarı final karşılaşmasında Bulgar Borislav Stefanov ile eşleşti. Maç için ilk olarak mindere Bulgar sporcu geldi ve beklemeye başladı. Hakemler üç defa Türk sporcuyu çağırdı, ancak Servet Coşkun mindere gelmedi. Orta hakem bekleme süresini geçirdiği için maçın iptalini istediği anda devreye FILA'daki Türk yetkililer girdi ve maçların arasında 30 dakikalık süre olması gerektiğini hatırlattı. Servet Coşkun, süre sonunda mindere çıktı. Karşılaşmanın ilk devresi karşılıklı olarak alınan puanlarla 2-2 bitti. İkinci devre ise inanılmaz bir heyecana sahip oldu. Bu devrenin ilk dakikasında rakibini iki defa minder dışına taşıyan Servet, 4-2 öne geçti ve karşılaşmayı 6-3 kazanarak finalde Rus Kurbanaliev Megomed ile eşleşti. Final karşılaşması akşam seansında saat 19.00'da başlayacak.

Sabah seansı erkekler 1. tur karşılaşmasında mindere çıkan diğer sporcu Z. Rıza Yıldırım oldu. Bulgar Borisov Iliev Lyuben karşısında ilk sayısını alan Yıldırım, ilk devrenin son dakikasında rakibine verdiği 3 sayı ile 3-1 geriye düştü. İkinci devreye iyi başlayan Rıza, 4'üncü dakikada skoru 3-2'ye taşıdı. Ancak minder dışına kaçan milli sporcu, rakibine peş peşe 2 sayı daha verdi ve karşılaşmayı 5-2 kaybetti. Rıza, repesaj karşılaşmasına çıkabilmek için rakibinin finale çıkmasını bekledi, ancak Bulgar sporcunun yenilmesiyle Avrupa şampiyonasından elenen ilk Türk güreşçi oldu.

ea (os)