CANAN KAYA, RİO DE JANEİRO /

Arjantin 3. kez Almanya'yla final oynuyor. Pazar gün oynanacak final maçıyla kupada beşinci finalini oynayacak olan Arjantin, 1986 ve 1990'da Almanya ile final oynamıştı. Carlos Bilardo yönetimindeki tangocular ilk kez 1986'da Almanya'yla karşılaştı. Maradona'nın efsaneleştiği bu turnuva üzerinden yıllar geçse de Arjantinliler için en büyük övünç kaynağı.

1990'da yine Bilardo yönetiminde Almanya'yla finalde karşılaşan Arjantin bu kez 53 faulle kupa tarihinin en faullü maçına imza atmış, maçı 9 kişiyle tamamlamak zorunda kalmıştı. 87. dakikada Dezotti'nin Köhler'in düşürmesiyle verilen tartışmalı penaltının gol olmasıyla Almanya şampiyon oldu. Bu yüzden hala Arjantin'de hakemlerin ve FIFA'nın işbirliği içinde kupanın Almanlara hediye edildiğine inanılır.

1986 dünya kupası hem "tanrının eli"yle İngilizlerden alınan Falkland-Malvinas savaşının rövanşı olması hem de futbolda Brezilya ve Almanya'nın egemenliğinin kırılması açısından Arjantinliler için milli gurur olmaya devam ediyor.

"Volveremos volveremos volveremos otra vez, volveremos a ser campeones como el '86- Döneceğiz yeniden döneceğiz 86'daki gibi şampiyon olarak döneceğiz" şarkısını onlarca senedir dillerinden düşürmeyen Arjantinliler, finali geçerlerse 2014 kupası yeni bestelerin referans noktası olacak.