Finlandiya'nın Tampere kentinde başlayan 49. Avrupa Karate Şampiyonası'nın ilk gününde karatecilerimiz dört kategoride finale çıktı. Enes Erkan, Gökhan Gündüz, Merve Çoban ve Serap Özçelik Cumartesi günü altın madalya mücadelesi verecek. 4 sporcumuz da üçüncülük içi tatamiye çıkacak.

Bireysel kata ve kumite müsabakalarının yapıldığı ilk gün, Türk karateciler dört kategoride finale çıkarken, dört sporcumuz da bronz madalya için mücadele etme hakkını kazandı.

Türkiye adına günün ilk finalisti Dünya ve Avrupa şampiyonu Enes Erkan oldu. İlk turda Hırvat Vinka Glavanovic'i 2-1 yenen Erkan, ikinci turda da Ukraynalı Yevhen Motovylin'i çok üstün olduğu maçta 7-1 mağlup etti. Grup finalindeki rakibi Sırp Emir Bitevic maça çıkmayınca Enes Erkan finale yükseldi. Başarılı karateci üst üste ikinci Avrupa şampiyonluğu için, iki yıl önce Dünya Şampiyonası finalinde yendiği Azeri Şahin Atamov ile karşılaşacak.

84 kiloda Gökhan Gündüz de zorlu rakiplerini yenerek finale ulaştı. İlk turu bay geçtikten sonra Sırp Milos Jovanovic, Sloven Jahic Harris ve Almanya adına mücadele eden Mehmet Bolat'ı mağlup eden Gündüz, grup finalinde Hollandalı Timoth Pedersen ile karşılaştı. Bir ara geriye düştüğü müsabakayı 4-1 -kazanmayı başaran milli karateci geçen yılın Avrupa ikincisi Yunan Georgios Tzanos'un rakibi oldu.

MERVE ÇOBAN'IN BÜYÜK BAŞARISI

Kadınlar 68 kiloda mücadele eden Merve Çoban, büyükler kategorisinde katıldığı ilk büyü turnuvada finale çıkarak büyük başarı elde etti. Bu kiloda son iki yılın Avrupa şampiyonu Şeyda Burucu'nun sakatlığı sonucu takıma giren Çoban ilk turu bay geçtikten sonra ikinci turda İtalyan Chiara Zuanon'u 1-0, üçünü turda ise geçen yılın finalisti Avusturyalı Alisa Buchinger'i 4-1 hakem kararıyla geçti. Grup finalinde İspanyol Cristina Gonzalez Vizcaino'yu son 45 saniyede aldığı iki puan ile mağlup eden genç karateci altın madalya için mücadele etme hakkı kazandı. Merve Çoban şampiyonluk için Rus Inga Sheroziya ile karşılaşacak.

SERAP ÖZÇELİK'TEN DÖRDÜNCÜ FİNAL

2011 ve 2012'nin Avrupa şampiyonu, geçen yılın finalisti Serap Özçelik, 50 kiloda üst üste dördüncü kez finale yükselirken ulaşılması zor bir başarı elde etti. İlk turda ezeli rakibi Alexandra Recchia'nın sakatlığı nedeniyle takıma giren Fransız Sophia Bouderbane'yi 7-1'lik sonuçla geçen Özçelik, ikinci turda Almanya adına mücadele eden Türk karateci Duygu Buğur'u 8-0 teknik nakavtla mağlup etti. Üçüncü turda Karadağlı Ana Draskovic'i 4-0 ile geçen başarılı karateci, grup finalinde İsveç adına şampiyonaya katılan Gülşah Akdağ ile mücadele etti. Akdağ'ı 2-0 yenen Serap Özçelik günün dördüncü finalisti oldu. Özçelik. Cumartesi günkü finalde Avusturyalı Bettina Plank ile mücadele edecek.

Erkek katada Mehmet Yakan, bayan katada Dilara Bozan, erkekler kumite 75 kiloda Serkan Yağcı ve bayanlar kumitede Tuba Yakan, Cumartesi günü üçüncülük maçına çıkacak.

Şampiyonada yarın takım kata ve takım kumite müsabakaları yapılacak.

TAMPERE /

gh(gh)