Türkiye'nin ulusal güvenliğine yönelik terör tehdidi ve her türlü  güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri  almak, Irak ve Suriye'deki tüm terörist örgütlerden ülkemize yönelebilecek  saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı  ulusal güvenliğimizin idame ettirilmesini sağlamak için hudut, şümul, miktar ve  zamanı hükümetçe takdir ve tayin olunacak şekilde, gerektiğinde Türk Silahlı  Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesi, yabancı silahlı kuvvetlerin  Türkiye'de bulunması ve bu kuvvetlerin hükümetin belirleyeceği esaslara göre  kullanılması ile hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre gerekli  düzenlemelerin yapılması için TBMM'nin 03.09.2015 tarihli ve 1098 sayılı  kararıyla hükümete verilen bir yıllık izin süresinin Anayasa'nın 92. maddesi  uyarınca 02.10.2016 tarihinden itibaren 30.10.2017 tarihine kadar uzatılmasına  dair karar."
Türkiye'nin güney kara sınırları çevresinde yaşanan gelişmeler ve  süregiden çatışma ortamının, Türkiye'nin güvenliği açısından taşıdığı risk ve  tehditlerin, gerek nitelik ve gerekse nicelik bakımından arttığına işaret edilen  kararda,Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğüne, milli birliğinin ve bütünlüğünün  korunmasına büyük önem verdiği vurgulandı.
Buna karşılık Irak'ın kuzeyinde silahlı PKK terör unsurlarının  varlığını sürdürmesinin Türkiye'nin güvenliğine doğrudan tehdit oluşturduğu ifade  edilen kararda, Suriye'nin kuzeyindeki DAEŞ ve diğer terör örgütlerinin de  Türkiye'ye yönelik silahlı eylemler ve bombalı intihar saldırıları  gerçekleştirdiği hatırlatıldı.
Kararda, "Bu durum karşısında, Irak ve Suriye'den kaynaklanan ulusal  güvenliğimize tehlike oluşturabilecek her türlü risk, tehdit ve eyleme karşı,  uluslararası hukuktan doğan haklarımız doğrultusunda gerekli önlemlerin ulusal  düzeyde tespit edilerek hayata geçirilmeye devam olunması elzemdir." ifadesi yer  aldı.
  
BM Güvenlik Konseyi'nin 2170 (2014), 2178 (2014) ve 2249 (2015) sayılı  kararlarına atıfta bulunulan kararda, söz konusu kararlarda Irak ve Suriye'nin  toprak bütünlüğünün ve bağımsızlığının teyit edildiğine işaret edildi. Yine 2170  sayılı BM Güvenlik Konseyi kararında da  bu ülkelerdeki terör faaliyetlerinin  kınanarak DAEŞ ve benzeri terör örgütlerinin faaliyetlerine karşı BM üyesi tüm  ülkelere, ilgili BM Güvenlik Konseyi kararı ve uluslararası hukuk çerçevesinde,  sorumluluklarına uygun şekilde gerekli tedbirleri alma çağrısında bulunulduğu  hatırlatılan kararda, Türkiye'nin DAEŞ ve diğer terör örgütleriyle mücadele  amacıyla uluşturulan uluslararası koalisyon bünyesinde iştirak ettiği  faaliyetlerin sürdürülmesinin taşıdığı önem vurgulandı.
Kararda, bu değerlendirmeler ışığında 1098 sayılı TBMM kararı ile  02.10.2015'ten itibaren bir yıl uzatılan, Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon  konusunda hükümete verilen yetkinin süresinin 02.10.2016'dan itibaren  30.10.2017'ye kadar uzatılmasının Anayasa'nın 92. maddesi uyarınca TBMM Genel  Kurulu'nun 01.10.2016 tarihli 1. birleşiminde kabul edildiği ifade edildi.