Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından 10 Aralık 2015'te açıklanan ve toplam 216 maddeden oluşan 2016 Eylem Planı'nda, reformların 3, 6 ve 12 aylık dönemlerde hayata geçirilmesi öngörülürken, seçim vaatleri ise 3 aylık takvime bağlandı.

Esnaf, çiftçi, genç girişimci, öğrenci, emekli gibi toplumun farklı kesimlerini yakından ilgilendiren 21 düzenleme, yaklaşık 1 ayda uygulamaya konuldu. 64. Hükümet, 3 aylık dönemde yaşama geçirilmesi öngörülen 44 vaatten 15'ini, 20 reformdan da 6'sını gerçekleştirdi. 

- Vaatlerin yüzde 34'ü hayata geçti 

Hükümet, ilk olarak yasal düzenleme gerektirmeyen vaatlerle icraatlarına başladı. Bu kapsamda lisans öğrencilerinin bursları ile askeri öğrencilerin harçlıkları 400 liraya yükseltildi, er ve erbaşların harçlıkları da 100 liraya çıkartıldı.
Kendi işini kurmak isteyen gençlere proje karşılığı 50 bin liraya kadar, genç çiftçilere de 30 bin liraya kadar karşılıksız nakdi destek bu dönemde hayata geçirilen vaatler arasında yer alırken, gençlere 100 bin liraya, esnafa 30 bin liraya kadar faizsiz kredi desteğinin yanı sıra çiftçilere sera desteği gibi vaatler de uygulamaya konuldu.
Asgari ücretin bin 300 liraya yükseltilmesi Asgari Ücret Tespit Komisyonunda karara bağlanarak hayata geçirilirken, tüm işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına yıllık bin 200 lira zam yapıldı.

Yurt dışındaki vatandaşların askerlik bedellerini 6 bin avrodan bin avroya indiren düzenleme de bu dönemde yasalaştı.

- 14 düzenleme TBMM'de 

Hükümetin 3 aylık dönemde gerçekleştirmeyi taahhüt ettiği vaatlerden 14'üne ilişkin düzenleme ise TBMM'ye sevk edildi.

Söz konusu düzenlemelere ilişkin tasarı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçti. Muhtar maaşlarının bin 300 liraya yükseltilmesi, basit usulde vergilendirilen esnafın yıllık 8 bin liraya kadar olan kazançlarından vergi alınmaması, tarım ve hayvancılık sektörü girdilerinden gübre ve yem teslimlerinde KDV'nin sıfırlanması, yeni iş kuran gençlere 3 yıla kadar gelir vergisi muafiyeti, öğrenimi devam eden 25 yaşını doldurmamış gençlere verilen pasaportlardan harç alınmaması, emniyet hizmetleri sınıfına dahil kadrolarda bulunanların yararlandığı emniyet hizmetleri tazminat oranlarının yüzde 25 artırılması ve bunlardan yükseköğrenimli olanların ek göstergelerinin de yükseltilmesi kabul edildi. Kadın memurlara doğuma bağlı ilk çocukta 2, ikinci çocukta 4, üçüncü ve üzeri çocukta 6 ay yarı zamanlı ve tam ücretli çalışma hakkı ile çocuğun okula başlama yaşına kadar kısmi süreli çalışma hakkı, çalışanların doğuma bağlı izin haklarını güçlendiren düzenlemeler, doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin memuriyet kıdeminde değerlendirilmesini sağlayan değişiklikler ile lise ve üniversite mezunu gençlerin genel sağlık sigortası giderlerinin 2 yıl süreyle devlet tarafından karşılanmasına ilişkin düzenlemeler, komisyondan geçen vaatler arasında yer aldı.

- 6 reform uygulanmaya başlandı

Vaatlerin yanı sıra 3 aylık dönemde yapılması düşünülen reformların yerine getirilmesi konusunda da önemli ilerleme kaydedildi. Reform programında 3 ay içinde hayata geçirilecek toplam 20 reform başlığı belirlenirken, bunlardan 6'sı uygulamaya konuldu.
Bu kapsamda, ilk olarak eylem planına ilişkin takvimin düzenli takibi için Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan başkanlığında Reformların Koordinasyonu ve İzlenmesi Kurulu oluşturulurken, ilk evliliğini yapacak genç çiftlere yönelik çeyiz hesabı uygulaması başlatıldı. Söz konusu hesaba aylık en az 100, en fazla bin lira ödeme yapılması ve ödemenin vadesine göre devletin değişen oranlarda katkı sağlaması hükme bağlandı.
Üniversite öğrencilerinin kısmi süreli çalışmalarının önündeki engellerin kaldırılması, İstanbul Tahkim Merkezinin faaliyete geçmesi ve imalat sanayi makine-teçhizat yatırımlarının finansmanında kullandırılan kredilere Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) muafiyeti getirilmesi, ticaretin kolaylaştırılmasına ilişkin anlaşma uygulamaya konulan reformlar arasında yer aldı. 

- Çalışmaları süren vaat ve reformlar 

3 aylık dönemde hayata geçirilmesi planlanan 44 vaat ve 20 reformdan, uygulamaya konulan ve TBMM'ye sevk edilenlerin dışında kalan 15 vaat ve 14 reformun, 21 Mart’a kadar yerine getirilmesi için de çalışmalar sürdürülüyor.
Buna göre, 65 yaş aylıklarının kesinti ve duraksama olmadan alınması, 30 bin öğretmenin atanması, konut hesabı uygulaması, mevsimlik ve ev eksenli çalışan kadınların sosyal güvenceden daha kolay faydalanmalarına ilişkin düzenlemeler, yoksul ailelere belli oranda ücretsiz internet erişimi imkanı, ilk kez iş bulan gençlerin ücretinin bir yıl boyunca devlet tarafından karşılanması, gençlere ücretsiz internet gibi vaatlerin mart ayına kadar uygulamaya konulması bekleniyor.
Siyasi Etik Kanunu, siyasetin finansmanının şeffaflığı, imar planı değişikleri nedeniyle oluşacak gelir artışından kamunun pay alması, cemevlerine hukuki statü tanınması, roman vatandaşların sorunların çözümüne yönelik adımlar atılması, kişisel verilerin korunmasına ilişkin düzenleme, darbe dönemlerinden kalan antidemokratik hükümlerin kaldırılması, çalışma hayatına güvenceli esneklik tanınması, kıdem tazminatı üzerinde çalışılan reform başlıkları arasında yer alıyor.

AA