ABD destekli YPG-Suriye Demokratik Güçleri (SDG) silahlı gruplarının 2 Haziran gece yarısı itibari ile terör örgütü DEAŞ’in kalbi sayılan Rakka’ya operasyon başlattığı duyuruldu. Operasyonun başlamasından 9 saat önce Rakka operasyonun başlatılacağına dair bilgilendirmenin Washington’dan doğrudan Ankara’ya yapıldığı kaydedildi. 
Son 72 saatten bu yana DEAŞ’in son kalesi Rakka’nın doğu yakasında kalan El Mansura yerleşim birimini kontrol altına alan SDG ve YPG güçlerine ABD doğrudan destek verdiği kaydedildi. ABD’nin 900 askeri danışman ile sahada yer aldığı belirtiliyor. DEAŞ ile mücadelede ABD hava operasyonları süresince koordinatların belirlenmesi dışında sahaya inmezken Rakka operasyonunda doğrudan sahaya indi.

4 SAFHALI OPERASYON 
ABD destekli Rakka operasyonunun 4 aşamadan oluşacağı ve en az 60 gün sürmesinin beklendiği kaydediliyor. ABD’liler 60 günde operasyonun sonlandırılacağını düşünürken, YPG-SDG güçleri ise operasyonun en az 90 gün süreceği görüşünde. Operasyonun ilk aşamasının şehri çevreleme operasyonu olacağı belirtiliyor. İlk aşamanın 9 gün süreceği belirtilirken ikinci aşamada ise sınırlı sayıda silahlı YPG ve SDG gücünün ABD’li askeri danışmalardan alacağı istihbari destek ile kente sızmaya başlayacağı belirtiliyor. Üçüncü aşamada ise temizlik aşamasının olacağı belirtilirken son aşamanın ise normalleşme aşaması olmasının planlandığı bildirdi.
HPG’Lİ YETKİLİLER KARARGÂHTA 
  YPG-SDG silahlı gruplarının 17 bin kişilik bir silahlı güçle Rakka operasyonuna hazırlandığı belirtiliyor. Rakka operasyonunda aktif olarak ilk iki aşamasında 7 bin silahlı YPG ve SDG’linin gireceği kaydedilirken, kentin dış çevresinin güvenliğinin sağlanması, temizlik ve normalleşme sürecinde toplam 17 bin silahlı YPG-SDG’linin yer alacağı ABD’li diplomatlar tarafından belirtiliyor. Operasyon merkezindeki en dikkat çekici nokta ise PKK’nın silahlı kanadı olarak bilinen HPG’nin üst düzey yöneticileri olarak bilinen 7 ismin Rakka operasyon merkezinde yer aldığı belirtiliyor. Rakka operasyonu koordinasyonu için HPG’nin eski sözde komutanı Suriye asıllı Nurettin Sofi’nin de operasyon merkezine sık sık geldiği kaydediliyor.
ANKARA SİLAHLARI YAKIN TAKİBE ALDI
Operasyonda 3 gün önce Washington üzerinden doğrudan Ankara’ya Rakka operasyonunda kullanılacak olan silahların seri numaraları verilmişti. Ancak Ankara seri numaralarının verilmesinin yeterli bulmadığı Rakka operasyonu sonrasında silahların toplatılması için 2 aşamalı bir yol haritasını üzerinde çalıştığı belirtiliyor.
ABD, Şİİ KUŞAĞINI KIRAMIYOR
Rakka operasyonun başlamasına haftalar kala İran’ın Irak sahasında kullandığı Haşdi Şabi gruplarının Sincar bölgesine gelmesi ve Rakka sınır hattına geçmesinin ABD’lileri rahatsız ettiği öğrenildi. Bu grupların Suriye sınır hattına geçmeye çalışması üzerine ABD’nin Sincar’da PKK’ya yolu kesin talimatına rağmen Haşdi Şabi gruplarının Rakka bölgesinin doğu hattına geçiş yapmaya başladığı belirtiliyor. Haşti Şabi gruplarının aldığı pozisyon ise başta Ankara’yı rahatsız ederken, Ankara PKK ve Haşti Şabi gruplarının operasyonlar sonrası bu grupların söz sahibi olmasına izin vermeyeceğini dün ABD’li yetkililer bir kez daha iletti.