Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Kuzey Irak’taki PKK kamplarına bugüne kadar en kapsamlı hava saldırısını yaptı. PKK’nın kontrol ettiği ve önceden tespit edilen bütün noktalar, hava saldırılarıyla vuruldu.

Resmi kaynaklara göre, bombalanan onlarca noktada 200’ü aşkın terörist öldü. TSK 1990’lı yıllarda sınır ötesi kara harekâtıyla girdiği Kuzey Irak’a son kara harekâtını 2007’de “Güneş” adı verilen operasyonla yapmıştı. Kuzey Irak’taki PKK hedeflerine son 10 yılda ise ağırlıklı olarak sınırlı sürede, güvenlik ihtiyacı kapsamında sadece hava harekâtı yapılıyor.

Terör örgütü ise tüm bu hava operasyonlarından korunmak ya da az kayıp vermek için çeşitli yöntemler kullanıyor. Bu yöntemlerle ilgili malumat, hem teslim olan PKK’lıların anlatımları hem de devletin istihbarat faaliyetleri kapsamında edinilen bilgilere dayanıyor.
 
F-16 KALKTIĞI AN..

.
PKK, hava operasyonlarına karşı nasıl bir yöntem uyguluyor? Örgüt, hava operasyonlarından korunmak için 2 aşamalı plan uyguluyor. İlk aşamada hava operasyonları ihtimalinin arttığı dönemlerde örgüt üyeleri, Diyarbakır, Malatya gibi hava üslerinden kalkan F-16 savaş uçaklarına dair bilgileri anlık olarak milisler aracılığıyla Kuzey Irak’taki örgüt birimlerine iletiliyor. Uçaklar PKK’nın kontrol ettiği bölgeye girdiği andan itibaren örgüt üyeleri telsizle bu bilgiyi örgüt noktalarına ulaştırıyor. PKK, bilgilendirme için örgüt adına yayın radyosu aracılığıyla uçak hareketliliğini bildiriyor. Telsiz, radyo ve kurye uyarısıyla örgütün bulunduğu alanlardaki “savunma ve saldırı” sistemleri devreye giriyor.