Türkiye bugün, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticilerini seçmek için sandık başında. 32 ilde saat 07:00'de başlayan oy verme işlemi saat 08:00 itibariyle tüm Türkiye'de başladı.
 
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) verilerine göre, yerel seçimlerde Türkiye genelinde 26 milyonu kadın, 52 milyon 695 bin 831 seçmen, 194 bin 310 sandıkta oy kullanacak. Seçmen, 81'i il olmak üzere 1394 belediye başkanı, 1257 il genel meclisi üyesi, 38 bin muhtar, 20 bin belediye meclis üyesi seçecek.
 
Sandık başına erken gitti
 
Öte yandan  yerel seçimler nedeniyle bu yıl yaz saati uygulamasına bir gün gecikmeli olarak geçilecek olmasından haberden olmayan bazı seçmenler, erken saatte oy kullanmak için yola çıktı.
 
Oy kullanacakları okula giden bazı vatandaşlar, sandık görevlilerinin henüz hazırlıklarını tamamlamadığını gördü. İleri saat uygulamasına yarın geçileceğini öğrenen vatandaşlar şaşırdı ve hazırlıkların tamamlanmasını bekledi.

T.C. Nolu kimliğinizi sakın unutmayın

Seçmenlerin parmaklarının boyanması uygulamasından vazgeçilerek T.C. kimlik numarası bulunan bir belgeyle oy kullanma zorunluluğu getirildi. Seçmenin kimlik tespitinde, T.C. kimlik numarasını taşıyan, nüfus cüzdanı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi, sarı basın kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birinin bulunması yeterli olacak.

 
Hileye 3 yıl hapis

 
Partilerin güvenlik konusunda sık sık endişe dile getirdiği seçimlerde, sandığa hile karıştırana 3 yıl ertelemesiz hapis cezası verilecek. Sandık çevresinde düzenin sağlanması sandık kurulu başkanına ait olacak. Sandık çevresinde cebir, şiddet veya tehdit kullanarak sandık başı düzenini bozmaya kalkışanlar, sandık kurulu başkanı veya üyeleri tarafından, derhal kolluk güçleri çağrılarak sandık çevresinden uzaklaştırılacak. Sandık çevresinde bir suç işlenmesi halinde sandık kurulu, durumu tutanağa geçirecek ve ilgili hakkında işlem yapılmak üzere kolluk güçlerini çağıracak.
 
Zarfların anlamını
 
Turuncu zarf:
 
İl genel meclisi üyeliklerine ilişkin turuncu renkli birleşik oy pusulası turuncu renkli zarfa;
 
Mavi zarf:
 
Belediye başkanlığına ilişkin Mavi renkli birleşik oy pusulası ile belediye meclis üyeliğine ilişkin sarı renkli birleşik oy pusulası ile büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin beyaz renkli birleşik oy pusulası Mavi renkli zarfa;
 
Mor zarf:
 
Köy seçimlerinde köy muhtarı ile köy ihtiyar meclisi üyelerinin birlikte yazılı oldugu oy pusulası, mahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ile mahalle ihtiyar heyeti üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası mor renkli zarfa konulacak.

 
Kim kimi seçecek

 
Köyde yaşayanlar:
 
İl genel meclisi üyeliği seçimi, köy muhtarlığı ve köy ihtiyar meclisi üyeliği seçimi.
 
Büyükşehir olmayan illerde yaşayanlar:
 
İl genel meclisi üyeliği seçimi, belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimi, mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi.
 
Büyükşehirlerde yaşayanlar:
 
Büyükşehir belediye başkanlığı seçimi, belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimi, mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi.
 
Cep telefonu yasak
 
Oy kabinine seçmenler cep telefonu, kamera gibi araçlarla giremeyecek. Cep telefonları sandık başkanına teslim edilecek.
 
Oyunuzun ipal olmaması için
 
Zarflarda iki mühürden birinin eksik olması, üzerinde seçmenin adı, imzası ya da herhangi bir yazı bulunan oy pusulaları geçersiz sayılacak.
 
'Evet' mührü basılmamış veya birden fazla 'evet' mührünün olduğu oy pusulalarıyla zarfın içinde oy pusulası dışında başka bir kâğıt konulan oy pusulaları geçersiz sayılacak.

OY KULLANMA SAATLERİ
 
Oy verme işlemi, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'te 07.00-16.00 saatleri arasında, diğer illerde 08.00-17.00 saatleri arasında kullanılacak.
 
Oy verme günü ve saati, YSK'ca belirlenen oy vermenin bitiş saati dolduğu halde sandık başında oylarını vermek üzere sırada bekleyen seçmenler var ise sandık kurulu başkanı ve üyeleri bunları saydıktan ve kimliklerini tespit ettikten sonra sırasıyla oylarını kullanmalarına sağlayacak. Eğer seçim bitiş saatinden sonra gelen seçmen var ise ona kesinlikle oy kullandırılmayacak. Sandık kurulu üyeleri göreve gelmez ya da sandık başında, oy verme başlamadan önce veya oy verme sırasında, sandık kuruluna dahil siyasi parti üyelerinden biri veya birkaçı görevini yapmazsa, ceza hükümleri saklı kalmak üzere, yerine siyasi parti yedek üyelerinden birini getirecek.
 
Sandık kurulu başkanının görevi başına gelmemesi veya bırakıp gitmesi halinde yerine, kurulun partili olmayan ve kurs gören üyesi, bu da yoksa üyelerden en yaşlısı başkanlık edecek.
 
ENGELLİYE KOLAYLIK
 
Engelli seçmenlerin kayıtlı olduğu sandık seçmen listelerine ait sandıklar, bunların rahatlıkla oy kullanmalarını sağlamak amacıyla binaların uygun yerlerine konulacak. Okuma-yazma bilmeyen seçmen, sorduğu ve istediği takdirde kurul başkanı, birleşik oy pusulası üzerinde bulunan siyasi parti işaretlerinden hangisinin hangi partiye ait olduğunu veya bağımsız adaylara nasıl oy verileceğini anlatacak.