Kaybolduktan sonra cesedi bulunan 9 yaşındaki Mert  Aydın'ın katil zanlısı olarak tutuklanan Aykut Balk hakkında hazırlanan  iddianamede, ağırlaştırılmış mü ile 18 yıldan 43,5 yıla kadar hapis cezası  istendi.

    Kars Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 3  sayfalık iddianame,  Kars Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

    İddianamede, müşteki Yolcu Aydın'ın Faik Bey Caddesi'ndeki iş yerinden  eve gitmek için 6 Nisan 2014 saat 15.00 sıralarında ayrılan maktul Mert Aydın'ın  eve gitmemesi üzerine ailesi tarafından emniyete başvurulduğu belirtilerek, kayıp  müracaatı üzerine cumhuriyet başsavcılığınca konuya ilişkin tahkikat başlatıldığı  kaydedildi.

Aydın'ın cesedinin ertesi gün saat saat 17.20 sıralarında Kars  Belediyesi'ne ait Karadağ çöplüğü civarında bulunan eski bir topçu tabyası  üzerinde bulunduğuna yer verilen iddianamede, cesedin, üzerinde yapılan ölü  muayenesinde çok sayıda ekimoz ve cinsel saldırı bulgularının tespit edilmesi  nedeniyle kesin ölüm sebebinin tespiti için Erzurum Adli Tıp Şube Müdürlüğü'ne  gönderildiği anlatıldı.

    İddianamede, otopsi raporunda ölüm sebebinin ''bağla boğmaya bağlı  asfiksi'' sonucu meydana geldiğinin belirtildiği kaydedilerek, ölü muayene ve  otopsi raporları sonucundan maktulün önce şüpheli tarafından nitelikli olarak  cinsel saldırıya maruz kaldığı ve aynı kişi tarafından öldürüldüğünün  anlaşıldığına dikkat çekti.

     İddianamede, olayın aydınlatılması için il genelinde bulunan güvenlik  kameraları üzerinde incelemeler yapıldığı belirtilerek, incelemede şüpheliyle  maktulün olaydan önce 13.50 sıralarında Bahri Dağdaş Caddesi'nde beraber  yürüdükleri ve zanlının kullandığı araçla buradan ayrılarak Karadağ Mahallesi  Belediye çöplüğü istikametine doğru saat 14.00 sıralarında gittiklerinin bütün  kamera kayıtlarının bir araya getirilmesiyle anlaşıldığı kaydedildi.

     Maktulün yanında bulunan şüphelinin kimliğinin tespiti için yapılan  araştırmalarda kamera kayıtlarında görüntüsü bulunan şüphelinin Aykut Balk olarak  tespit edildiği ifade edilen iddianamede, zanlının 11 Nisan 2014 tarihinde  yakalandığı vurgulandı.

    İddianamede, ifadesinde amcasına ait iş yerinden daha önce birkaç kez  alışveriş yaptığı için maktulü tanıdığını anlatan zanlının, olay günü kaldırımda  yürürken karşılaştığı maktulün kendisine elindeki anahtarı sorduğunu söylediği  kaydedildi.

     Araba anahtarı olduğunu söylemesi üzerine maktulün kendisini eve  bırakmasını istediğini iddia eden zanlı Aykut Balk, ifadesinde, aracına aldığı  Mert Aydın'a bir süre aracı kullandırdıktan sonra kendisinin tekrar direksiyon  başına geçtiğini anlattığı ifade edildi.

     - "Katilinin fotoğrafını çekmiş"

     İddianamede, maktulün cep telefonuyla kendisinin birkaç fotoğrafını da  çektiğini belirten zanlının, savcılık sorgusundaki şu ifadelerine yer verildi:

     "Biraz zaman geçtikten sonra Mert kendisini eve bırakmamı istedi,  karşı çıkmam üzerine Mert çok ısrar etti, bunun üzerine Mert'i itekledim, yere  düştü. dövdükten sonra zorla araca bindirdim."

     İddianamede, cinsel saldırıda bulunduğu çocuğu, kendisine karşı  çıkması üzerine dövdüğünü, onun da "bu yapılanları amcalarıma anlatacağım"  dediğini belirten zanlının, ifadesinde "Bunun üzerine yol kenarında ip gibi bir  şey bulduğunu, bu sırada Mert'in de tekrar aracın ön koltuğuna geçtiğini, yolda  bulduğu ipi Mert'in boynuna doladığını, ilk ipin koptuğunu, sonra tekrar  bulduğunu ve bu iple mağduru boğduğunu" söylediği kaydedildi.

     Aydın'ın cesedini tabyanın içerisine koyduktan sonra akaryakıt  istasyonunda aracı yıkadığını ifade eden zanlının, akşam saatinde eve gidip  eşyalarını değiştirerek Erzurum'a geçtiğini anlattığı belirtildi.

     - Ağırlaştırılmış müebbet ile 43 yıla kadar hapis talebi"

     Zanlının, eve gitmek üzere olan maktulü aracına bindirerek cinsel  saldırıda bulunduğu, akabinde bu suçun ortaya çıkmaması için Mert Aydın'ı olay  yerinde bulduğu ve kolileri kapatmak için kullanılan bir bağla boğarak  öldürdüğüne yer verilen iddianamede, şüphelinin evine gitmek isteyen maktulü  zorla alıkoyarak, "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "cinsel saldırı" ve "adam  öldürme" suçunun nitelikli hallerini işlediği kanaatine varıldığı kaydedildi.

     İddianamede, zanlı Aykut Balk'ın, "çocuğu veya beden veya ruh  bakımından kendini savunamayacak kişiyi öldürme", "çocuğun nitelikli cinsel  istismarı", "cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun  kılma", "bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da  yakalanmamak amacıyla öldürme" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 18 yıldan  43,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

     - Olay

     Kars İstasyon Mahallesi'ndeki Barış Apartmanı'nda oturan 9 yaşındaki  Mert Aydın, Faik Bey Caddesi'nde bulunan amcasının iş yerine 6 Nisan Pazar günü  öğleden sonra yemek götürmüş, yemeği bıraktıktan sonra bir daha görülmeyen  çocuğun ailesi polis merkezine giderek kayıp ihbarında bulunmuştu. Mert Aydın'ın  cesedi 7 Nisan Pazartesi günü Karadağ Mahallesi'ndeki eski bir tabyanın  yakınlarında bulunmuştu. Cinayet zanlısı olarak yakalanan Aykut Balk,  tutuklanmışt