Diyarbakır’da 15 Eylül’de Kürtçe eğitim vermek üzere açılan, valilik tarafından mühürlenmesine rağmen iki kez DBP’liler tarafından mühürleri sökülen Kürtçe ilkokul, yeniden eğitime başladı.
Bağlar İlçesi’ndeki Ferzad Kemanger İlkokulu, belediyelere bağlı Eğitim Destek Evleri, Eğitim-Sen ve Kürdi-Der, hazırladıkları başvuru dosyasını valiliğe sunması ve Milli Eğitim Bakanlığı’ndan iki müfettişin inceleme yapmasından sonra okul Kürtçe eğitime başlayabildi.

Öğrencilere okuma-yazma, resim, müzik, matematik ve hayat bilgisi dersleri Kürtçe veriliyor.



EKSİKLER TAMAMLANIYOR
 
Kürdi-Der Genel Başkanı Sabahattin Gültekin, şunları söyledi: “Biz kapsamlı bir dosya hazırladık. Öğretmenler, öğrenciler, müfredat, kitap içerikleri hepsini kapsamlı bir dosya halinde valiliğe götürdük, Yanımızda parlamenterler de vardı. Daha sonra Valilik, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan iki müfettiş gönderdi. Bakanlık müfettişleri gelip burada okulu fiziki olarak incelediler ve geçen ay bize bir yazı gönderdiler. Gelen yazıda okulun fiziki eksiklikleri belirtildi. Bir de 4 sınıf olması gerekiyordu. O zaman 3 sınıftı. Biz 4 sınıfa çıkardık. Bizden istenen müfredat ve okulun fiziki durumu ile ilgili eksiklikler vardı, süreç içerisinde bunları tamamlamaya çalışıyoruz.”

Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, okulun Halk Eğitim Merkezi ile yapılan protokol gereği şimdilik Eğitim Destek Evi olarak değerlendirildiği söyledi.



Polis ‘sorun var mı’ demiş
 
Kürdi-Der Başkanı Gültekin, kendilerine yönelik herhangi olumsuz bir yaklaşımın olmadığını ifade etti. Zaman zaman polislerin gelip bir sorun olup olmadığını sorduğunu ifade eden Gültekin, “Şimdilik olumlu gidiyor. Şu anda 100’e yakın öğrenci var. Milli Eğitim Müdürlüğü’nden bize gönderilen yazıda bakanlık bizi özel okul statüsünde görüyor. Yasalara göre 1 Eylül’den önce başvuru yapmamız gerekiyormuş. Bu statü ile önümüzdeki Eylül’e kadar gidiyoruz. Önümüzdeki 1 Eylül’de bu konuda tekrar başvurular olacak yasal anlamda.”