Musul'daki konsolosluk baskını sonrası önemli hamle... Ankara, tüm Türk temsilciliklerini 'Kırmızı-çok riskli', 'Sarı-düşük riskli' ve 'Yeşil-risk yok' şeklinde sınıflandırdı. Kırmızı bölge olarak belirlenen misyonları artık bordo bereli Özel Kuvvetler koruyacak.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, kritik bölgelerdeki bazı 'Türk diplomatik misyonlarının Özel Kuvvetler tarafından korunması' yönünde talimatının ardından ayrıntılar netleşmeye başladı.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet sözcüsü Bülent Arınç, hafta başındaki Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulunmuştu.
EN KISA SÜREDE GİDECEKLER
Arınç, yurtdışındaki diplomatik misyon temsilciliklerin artık emniyet güçlerince değil, ordudaki bordo bereliler tarafından korunacağını söylemişti. Arınç, "Sayın Başbakanımız, riskli bölgelerde, diplomatik misyonu özel kuvvetlerin korumasının bir ihtiyaç olduğunu düşünüyor. Özel Harekat Timleri de deneyimli, Bordo bereliler ise prensip olarak savaş ve çatışma ortamını ortadan kaldıracak şekilde eğitiliyorlar" ifadelerini kullanmıştı.
Akşam'ın edindiği bilgilere göre, Davutoğlu'nun talimatının ardından harekete geçildi. Bu doğrultuda, diplomatik misyonlar risk sıralamasına göre 'kırmızı-çok riskli', 'sarı- düşük riskli' ve 'yeşil-risk yok' olarak değerlendirildi. Kırmızı listede yer alan temsilciliklere çok kısa süre içerisinde 'Bordo bereli' Özel Kuvvetler Komutanlığı personelinin sevk edileceği vurgulanıyor. Ancak hali hazırda 'çok riskli' olarak değerlendirilen misyonların bazılarında personel bulunmadığı için açılana kadar bu temsilciliklere Bordo Bereli, gönderilmeyecek. 
TEHDİT YOKSA DEĞİŞİKLİK YOK 
Öte yandan 'sarı tehdit' olarak adlandırılan diplomatik misyonlara da askeri personel gönderilecek ancak bunların tamamı Bordo Bereliler'den oluşmayacak. Tehdit bulunmayan bölgelerde ise, mevcut statünün 
devam ettirilmesi bekleniyor.
Libya da listede Mogadişu da 
Ankara'nın 'çok riskli' olarak gördüğü misyonlar, IŞİD tehkilesi altında olan Irak'taki Bağdat Büyükelçiliği ve Erbil Başkonsolosluğu, El Şebab örgütünün faaliyet gösterdiği Somali'deki Mogadişu Büyükelçiliği, Libya Başkonsolosluğu, daha önce Türk pilotların kaçırıldığı Lübnan'daki Beyrut Büyükelçilği ile iç karışıklık yaşanan Yemen'deki Sana Büyükelçilği olarak sıralandı.
Ayrıca Afganistan'daki misyonlarda savaşın sona erdiği bölgede çok sayıda özel harekat mensubu bulunuyor. Türkiye'nin IŞİD işgali altında bulunan Musul Başkonsolosluğu'yla geçici olarak kapatılan Basra Başkonsolosluğu, Trablus Büyükelçiliği gibi misyonlar da listede yer aldı.