Askerlerin bazı noktalardan çekilmesi ise 'saldırıların kapsamı daralıyor mu' yorumlarına neden oldu.İsrail ordusunun kara operasyonunda Gazze'ye soktuğu birliklerini aşamalı olarak geri çekmeye başlamasının ardından, Başbakan Netanyahu yanına Savunma Bakanı Moşe Yalon'u da alarak Tel Aviv'de Kirya askeri karargahında basın toplantısı düzenledi.
 
"Hamas'ın yıllar içinde inşa ettiği tünelleri İsrail ordusu etkisiz hale getirdi" ifadesini kullanarak konuşmasına başlayan Netanyahu, "İsrail ordusu operasyon başladığından beri pek çok şeyi başardı. İçinde komuta merkezleri, silah fabrikaları, teröristlerin de olduğu binlerce hedefi vurdu" ifadelerini kullandı.
 
GAZZE'DE ÖLDÜRÜLEN SİVİLLER
 
Yüzlerce sivilin katledildiği operasyonu savunan Netanyahu, "Gazze'deki terörle ilgisi olmayan sivillere karşı bir şeyimiz yok, ölen siviller için çok üzgünüm" dedi.
 
SAVAŞ SÜREBİLİR AÇIKLAMASI
 
Netanyahu, saldırıların Hamas'a ait tünellerin imhasından sonra da devam edebileceğini açıkladı. İlk hedeflerinin kaybolan askeri bulmak ve Hamas'a ait tünelleri yok etmek oduğunu belirten Netanyahu, hedeflerini gerçekleştirdikten sonra da İsrail halkının güvenliğini sağlamak için Hamas'a karşı savaşın sürdürülebileceğini söyledi.
 
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barak Obama'nın tünelleri yok etmeye yönelik İsrail'e verdiği destek için teşekkür eden Netanyahu, "Dünya Hamas'ın ne olduğunu biliyor" diyerek, Hamas'ı ve diğer İslami grupları ateşkesi bozmakla suçladı.
 
Netanyahu ayrıca uluslararası topluluktan Hamas'ı kınamasını isteyerek, "İsrail Ordusu İsrail'in güvenlik ihtiyaçlarına göre, görevine devam edecek. Sadece bu ihtiyaca göre" diyerek konuşmasını tamamladı.
 
İsrail Savunma Bakanı Yalon da İsrail askerlerinin yaptığı operasyon için "etkileyici" nitelemesinde bulundu.
 
'ONLARCA TERÖRİSTİ ÖLDÜRDÜK'
 
İsrail'in Golani Birlikleri Komutanı Gassan Alian Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Gazze'nin kuzeyindeki 3 haftalık çalışmanın ardından bize emanet edilen görevimizi tamamladık" ifadesini kullandı.
 
İsrail ordusunun Dürzi kökenli komutanı Alian, kendilerine verilen görevin tünelleri yerle bir etmek olduğunu belirttiği açıklamasında, Filistinli direniş gruplarını işaret ederek, "Birliklerimizle çatışan onlarca teröristi öldürdük" denildi.
 
Haaretz gazetesi de İsrailli yetkililere dayandırdığı haberinde, "İsrail ordusu, Gazze'nin içinden birkaç yüz metre çekilmeye başladı" ifadelerine yer verdi. Haberde, söz konusu birliklerin yeniden İsrail içinde konuşlanmaya başladığı iddia edildi.
 
Haberde yetkili kişinin ağzından, tünellere yönelik yıkım operasyonlarının hala devam ettiği ve İsrail ordusunun 24 saat içinde Gazze'den İsrail'e uzandığı bilinen tüm tünellerin yıkıldığını açıklayacağı iddia edildi.
 
Öte yandan İslami Direniş Hareketi (Hamas) üst düzey yetkililerinden Usame Hamdan, söz konusu iddialara ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Resmi bir açıklama yapılıncaya kadar herhangi bir yorum yapmayacağız" dedi.
 
ÇEKİLDİKLERİ BÖLGELER
 
İsrail'in Gazze'ye saldırıları - İsrail kara birliklerinin, Gazze'deki bazı bölgelerden tamamen çekildiği, bazı bölgelerden ise sınırlı şekilde gerilediği belirtildi
 
Filistinli emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, İsrail kara birlikleri Han Yunus kenti, yalnızca 1 kilometre ilerleyebildiği El-Fehhari bölgesi, Huzaa, Abasan el-Kebira, Abasan el-Cedide, Beni Suheyla, El-Karare bölgelerinden çekildi.
 
İsrail ordusunun kuzeyde yer alan ve yaklaşık bir kilometre içlerine doğru ilerlediği Cebaliya beldesinden ve 2 kilometre ilerlediği Beyt Hanun beldesinden de tamamen çekildiği ifade edildi.
 
Kuzeybatı sınırında yer alan bir kilometre ilerlediği Beyt Lahiya'dan da çekilen İsrail birliklerinin bazı bölgelerden ise yalnızca 1 kilometre gerilediği kaydedildi. Bu bölgelerin başında da dün yaklaşık 2,5 kilometre ilerlediği Refah kenti, Zeytun, Şucaiyye ve Tuffah Mahalleleri geliyor.
 
İsrail'e ait Haaretz gazetesi de İsrailli yetkililere dayandırdığı haberinde, "İsrail ordusu, Gazze'nin içinden birkaç yüz metre çekilmeye başladı" ifadelerine yer vermişti.
 
Haberde, söz konusu birliklerin yeniden İsrail içinde konuşlanmaya başladığı iddia edilmişti.