Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için Erzurum’un merkez Palandöken İlçesi Kiremitliktepe’de 100 milyon lira harcanarak yaptırılan Türkiye’nin ilk kayakla atlama kulelerinde bugün sabah saatlerinden itibaren toprak kayması hissedildi. 95 ve 125 metre yükseklikteki iki kulenin önündeki pistlerde görülen açılmalar üzerine Gençlik Spor Hizmetleri İl Müdürlüğü, AFAD ekiplerini bölgeye götürerek inceleme yaptırdı. Toprak kayması olduğu belirlenen pistler, bugün saat 15.00 sıralarında heyelanla birlikte tamemen dağıldı.
Kış sezonunda hiç kullanılmayan, geçen 6 Temmuz günü ise kampa giren Kayak Milli Takım sporcularının atlayış yaptığı pistlerde meydana gelen toprak kayması, çevrede deprem korkusu yarattı. Kimsenin burnunun kanamadığı olayda can kaybı ve yaralanma olmadığı bildirildi.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü yetkilileri, toprak kaymasının 3 gün önce başladığını bu yüzden Milli Takım'ın kayakla atlama antrenmanı yapmasına izin vermediklerini bildirdi. Mühendisler ve uzmanlardan oluşan bir ekibin toprak kayması olan bölgede inceleme yaparak bir ropor hazırladığına dikkati çeken yetkililer, önlem açısından atlama kulelerinin de boşaltıldığını belirtti Yetkililer, "Bu bir doğal afet. İnşaatla ilgili bir sorun yok. Otel ve atlama kulelelerini önlem olarak boşalttık. Birkaç gün içinde raporlar açıklanacak. Kayak Milli takım atlama yaptığı sırada göçük olmaması büyük bir şans" dedi.

ERZURUM'UN HAYALİYDİ

Türkiye'yi yeni bir heyecanla tanıştıracak, 2 Mayıs 2010'da yapımına başlanan ve dünyanın en yüksek rakımda olma özelliği taşıyan tesislerde 20, 40, 60, 95 ve 125 metre yükseklikte Kayakla Atlama Kuleri yaptırıldı. 1940'larda tahtadan yaptırılan tramplene benzetilen atlama kulelerini Başbakan Tayyip Erdoğan 7 Ocak 2011'de hizmete açmıştı. Yapım sırasında toprak kayması olan bir bölgede, 20- 30 yaşlarındaki çam ağaçları kesilerek yaptırılan yere, Palandöken Dağının Ejder Tepesinin sağında kalan Sultan Sekisi alternatif olarak gösterildi. 2011 sonrası 125 metre yüksekliğindeki kulenin tepesinde bulunan kafetarya, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından işletiliyordu. Kulelerde bulunan dürbünlerle ziyaretçiler, çevreyi kuş bakışı olarak izliyor. Her gün ortalama yaklaşık 200 kişinin gezdiği kuleleri aydınlatmak için ayda 30 bin lira harcanıyordu.