Adalet Bakanı eski müsteşarı hakim Birol Erdem HSYK seçimlerinin ne kadar hayati önem taşıdığını anlatan bir yazı kaleme aldı. Yargıda Birlik Platformunun öneminden bahseden Erdem ilk kez böyle bir eylemin olduğundan bahsetti. HSYK seçimlerinde malum yapının adaylarının kendilerini nasıl bağımsız aday gibi gösterdiklerinin altını çizen tecrübeli hukukçu bu grubun hedefini de deşifre etti.
İşte Erdem'in HSYK seçimlerine dair o çok önemli yazısı:
2010 yılında yapılan Anayasa değişikliğinin üzerinden dört yıl geçti. Söz konusu Anayasa değişikliği ile yeniden yapılandırılan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na seçilen üyelerin görev süresi doluyor. Yeni HSYK üyelerini belirlemek üzere seçim süreci başladı.
HSYK'DA ÇOĞULCU BİR YAPI ŞART
HSYK ile ilgili olarak gerek Yargının bağımsızlık ve tarafsızlığı ile ilgili olarak bugün kamuoyunda tartışılan sorunları çözmek istiyorsak mutlaka HSYK’da çoğulcu bir yapının oluşmasını sağlayacak bir çözüm üretmemiz gerekir. Bu açıdan baktığımızda Yargıda Birlik Platformu’nun ortaya çıkması ve geniş bir katılım sağlayarak süreci bu noktaya kadar taşıması büyük bir önem arz etmektedir. Burada önemli olan, bu gelişmenin öneminin kavranması, kıymetinin bilinmesi ve bu birlikteliği seçimlerde başarıya ulaştırmak için gerekli özenin ve titizliğin herkes tarafından gösterilmesidir.
SEÇİMLERDE 4 GRUP YARIŞACAK
Kamuoyundan yansıyan bilgilerden edindiğimiz kadarıyla seçimlerde dört grup yarışacak.
1. grup            :Herhangi bir grubun desteğini almaksızın bireysel olarak aday olanlar
2. grup            :Malum yapıya mensup olup bağımsız olarak aday olduğunu ileri süren adaylar
3. grup            :YARSAV’ın desteklediği adaylar
4. grup            :Yargıda Birlik Platformu’nun desteklediği adaylar
Peki, mevcut seçim sistemi çerçevesinde bu aday grupları neyi ifade etmektedir?
1. grup : Öncelikle belirtmek gerekir ki, ifade edilen grupların varlığı ve seçilecek üye sayısı kadar oy kullanmayı öngören seçim sistemi dikkate alındığında, bireysel olarak yani herhangi bir grubun desteğini almaksızın aday olanların seçilme şansı bulunmamaktadır.
Bu gruptan arkadaşların alacakları oylar, daha çok Yargıda Birlik Platformu’nun ve YARSAV’ın oylarını bölecek, buna karşılık blok halinde kendi adaylarına oy kullanacak olan malum yapının adaylarının seçilme şansını artıracaktır.
MALUM YAPININ HEDEFİNDE NE VAR?
2. Grup Malum Yapı Seçimlerde Neyi Hedeflemektedir?          
Elbette yeniden kurulda etkili bir sayıya ulaşıp geçen dönemde fütursuzca yaptığı kendi mensuplarını kayırmaya yönelik taraflı icraatlarına devam etmeyi hedeflemektedir.
Ancak geçmiş dönemde yapılan icraatlar yargı teşkilatında ciddi bir tepki oluşturduğu için ayrı bir liste oluşturmak suretiyle veya YARSAV’ın listesinde çoğunluğu ele geçirmek suretiyle değil, bağımsız aday görünümünde yine kendilerini gizleyerek seçime girmeyi tercih etmişlerdir.
SEÇİMDEKİ TAKTİKLERİ DEŞİFRE OLDU
Seçimlerdeki taktikleri ise şu şekilde izah edilebilir;
Adli Yargıda; malum yapıya mensup 11 arkadaşlarını bağımsız aday görünümünde seçime sokuyorlar. Adli yargıda 3000 ila 3500 arasında olduğu tahmin edilen kendi oylarını blok halinde bu adaylara verecekler.
Ayrıca bu adaylar tüm teşkilatı gezerek ve kendilerini bağımsız aday olarak lanse ederek herkesten bir oy istemektedirler. Başka listelere oy verecek adaylara bile; “arkadaş 10 oyunu istediğin listeye ver, bir oyunu da bana ver” demekteler. Bu şekilde hem Yargıda Birlik Platformu’nu hem de YARSAV’ın adaylarını destekleyen hakim ve savcılardan oy almayı hedefliyorlar.
YARSAV'A DA OPERASYON ÇEKİYORLAR
3. Grup YARSAV’ın Desteklediği Adaylar Neyi İfade Ediyor?
Adli Yargıdaki adaylarının iki yada üçünün kripto aday olup olmadığını bilmemekle birlikte adayların çoğunluğunun YARSAV’ın kamuoyundaki imajına uygun adaylardan seçildiği görülmektedir. Peki YARSAV içinde etkin bir güce sahip olduğunu bildiğimiz malum yapı neden bu listede etkili olmamıştır? Bana göre istese olabilirdi. Ancak malum yapı YARSAV’a bu seçimlerde farklı bir rol vermiştir. Kısaca bu rol, YARSAV’ın tabanına hitap eden sıkı bir liste çıkarmak suretiyle YARSAV tabanından Yargıda Birlik Platformu’na gidecek oyları bölmektir.
YARSAV YANLIŞ YOLDA
Yargıda Birlik Platformunun Desteklediği Adaylar Neyi İfade Ediyor?
Malum yapının Kurulda ve yargı teşkilatında etkinlik kurduktan sonra uyguladığı kıyımlar ve tasfiyeler ile yaptığı taraflı uygulamalar bana göre yargı teşkilatını bir anlamda kendisine getirmiştir. Tek başına hareket eden adayların ve hatta derneklerin yalnız başlarına sonuç alamayacakları anlaşılmıştır. Esasen, Kurulda yalnızca bir derneğin adaylarının temsil edilmesini istemek de kökünden yanlış bir yaklaşımdır. YARSAV’ın içine düştüğü yanlış da buradadır.
TABANDA GÜÇ BİRLİĞİ ŞART
Yasal durum şu an itibariyle çok oylu sistemi öngördüğü için yargıdaki tarafların biraraya gelmesi suretiyle tabanda güç birliği yapmak ve aday belirleme sürecinde çoğulcu bir yapı oluşturmaktır. Mevcut Anayasal durumda bu alternatif dışında yargıda bağımsız ve tarafsızlığı sağlayacak başka bir çözüm bulunmamaktadır.