Çevik Kuvvet, Emniyet Teşkilatı bünyesinde polis olarak göreve başlayanların ilk görev yeri oluyor. Hepsi genç, çakı gibi, sportif ve çevik... Sokaklara onlar güven, sokaklar ise onlara tecrübe kazandırıyor. Mesleğin inceliklerini, sistemin işleyişini, arsız ve hırsızla mücadeleyi pişerek öğreniyorlar. Çabuk hareket etmeleri sebebiyle her türlü toplumsal olaya da ilk onlar koşuyor. 

Onun dışında miting, spor müsabakaları, konser, toplu yürüyüşlerde düzenin sağlaması, devlet büyüklerinin programlarında ve devlet büyüklerinin kullandıkları güzergahlarda önlem alınması gibi pek çok konuda görev yapıyor. Disiplinli ve her an göreve hazır tutuluyorlar. Ekipler görevli olmadıkları zamanlarda da boş durmuyor, savunma teknikleri eğitimi alıyorlar. Arıca çevik kuvvet; TOMA, Panzer ve Shortland gibi zırhlı araçları da ustalıkla kullanıyor.
İŞ ÇOK MESAİ ÜCRETİ YOK 

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde yaklaşık 35 bin polis görev alırken, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde yaklaşık 4 bin 500 polis bulunuyor. Polisliğe yeni başlayanların tamamı Çevik Kuvvet'te 3 yıl çalışmadan diğer branşlara geçemiyor.657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre polislerin aylık çalışma süresi resmen haftada 40 saat, ayda 160 saat olması gerekiyor. İstanbul, Ankara, Diyarbakır ve İzmir gibi büyük illerde çalışan özellikle Çevik Kuvvet polislerinin haftada ortalama 70 saat çalıştıkları belirtiliyor. Çevik Kuvvet polislerinin pek çok meslektaşlarından neredeyse 2 kat fazla çalışmasına rağmen fazla mesai ücreti de alamadıkları ve 1 gün izin yaptıkları ifade ediliyor.  
Emniyetin yükünü onlar çekiyor