Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davetlisi olarak özel uçak "TUR" ile saat 13.15'te Rusya'nın Soçi kentine gitti.
Kritik zirve öncesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önce Soçi'de Suriye Devlet Başkanı Esad'ı ağırladı.
PUTİN'DEN TEELFON TRAFİĞİ
Ardından telefonda ABD Başkanı Trump, Suudi Arabistan Kralı Selman, İsrail Başbakanı Netanyahu ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüştü.

KRİZ MASAYA YATIRILACAK
Terör örgütü DEAŞ, Suriye'de elinde tuttuğu tüm alanları kaybederken, askeri operasyonlarda son noktaya gelinmesi, tarafları siyasi çözüm arayışlarına itti. Astana sürecinin garantör ülkeleri Türkiye, Rusya ve İran devlet başkanları düzeyinde bir araya gelerek krizin çözümünü masaya yatıracak.
YPG'NİN DURUMU DA GÖRÜŞÜLECEK
Rusya'nın Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ni gündeme getirmesi beklenirken Türkiye'nin Afrin ve terör örgütü YPG'nin durumunu masaya yatıracağı düşünülüyor. Son bir hafta içerisinde üç ülkenin Dışişleri Bakanları Antalya'da, Genelkurmay Başkanları ise yine Soçi'de bir araya gelmişti.
KARABAĞ DA KONUŞULACAK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soçi yolculuğu öncesinde Azerbaycan Televizyonu muhabirinin sorusunu yanıtladı. Muhabirin, "Soçi'ye gidiyorsunuz? Dağlık Karabağ da gündeminizde olacak mı?" şeklinde sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Geçen gidişimde Dağlık Karabağ'ı konuşmuştuk. Bununla ilgili olarak da Sayın Putin elinden gelen ne varsa onu yapmaya gayret ettiğini o zaman söylemişti. Ben bu 5 rayon meselesinde daha hassas olmalarını... çünkü artık süre 30 yıla doğru gidiyor. Artık bu işi yine bu bölgede çözecek güç Rusya'dır. Bugün de yine üçlü bir görüşme olduğu için fırsat bulmam halinde tekrar gündeme getiririm. Çünkü Dağlık Karabağ meselesi bizim de hususi meselemizdir. Bunu kenara bırakmayız" diye cevap verdi.
ALMAN DER TAGESSPİEGEL: ABD'Yİ BİR KENARA İTTİLER
Liderlerin üçlü zirvesi dünyada da yankı uyandırmaya devam ediyor. Son olarak Alman Der Tagesspiegel gazetesi yazarı Susanne Güsten, Rusya, Türkiye ve İran liderlerinin bugün Soçi'de yapacakları zirveyle ABD'yi 'bir kenara itip' Suriye'nin geleceği hakkında kararlar alacağını belirtti.
"ABD, DAHA ŞİMDİDEN KAYBEDENLER TARAFINDA"
Üç liderin Suriye'de siyasi çözümü ve yeni gerilimi azaltma bölgeleri kurulmasını istişare edeceğini ve zirvenin kazananının Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad olabileceğini kaydeden Güsten, Soçi'ye davet edilmeyen ABD'nin ise daha şimdiden kaybedenler tarafında yer aldığının altını çizdi.
"ABD KÜRTLERLE MÜTTEFİK"
Moskova ve Tahran'ın Suriye'deki varlıklarını pekiştirmek istediğine, Ankara'nın da Kürtlerin güçlenmesine engel olmayı amaçladığına dikkat çeken Güsten, "Ankara için Moskova ve Tahran ile işbirliğinin alternatifi yok. Türkiye, ABD'nin yardımıyla çıkarlarını gözetemez. Zira Kürtler, IŞİD'le mücadelede ABD'nin en önemli müttefiki durumunda" ifadelerini kullandı.
EDELMAN: ABD'NİN KARŞI STRATEJİSİ YOK
Güsten, yazısında ABD'nin eski Ankara Büyükeçisi Eric Edelman'ın görüşlerine de yer verdi.
Edelman'a göre İsrail'in ve Basra Körfezi'ndeki Sünni ülkelerin koruyucusu durumundaki ABD'nin Suriye'de uygulamak üzere bir 'karşı stratejisi' bulunmuyor. Edelman, bu durumda Rusya ve İran'ın hiçbir engelle karşılaşmadan Suriye'de kendi düzenlerini kurabileceklerinin altını çizdi.
ERDOĞAN SOÇİ'YE GİTTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nden, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı ve bazı ilgililer uğurladı.
ERDOĞAN'A KİMLER EŞLİK EDİYOR?
Resmi aracından inen Erdoğan, apronda bulunan askeri tören kıtasını selamladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da Soçi'ye gitti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sanatoryum Rus'ta İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya gelecek. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ruhani'nin katılımıyla gerçekleştirilecek üçlü zirvenin ardından ortak basın toplantısı düzenlenecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ve Ruhani daha sonra akşam yemeğinde bir araya gelecek.