Türkiye Trafik Kazalarını Önleme DerneğiGenel Başkanı Hitay Güner, yaptığı yazılı açıklamada, bayramlarda yollarda sıkışıklığın ve kaza riskinin arttığını, bu nedenle sürücülerin normal zamanlardan daha fazla dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Tatil yolculuğuna çıkmadan önce aracın tüm bakım ve kontrolünün yapılması gerektiğini aktaran Güner, şöyle devam etti:

"Özellikle tüm ışık sistemi çalışır, lastikler aşınmamış, silecekler ön camı iyi siliyor olmalıdır. Sürücü belgesinin, taşıt ruhsatının, trafik sigorta poliçesinin, egzoz emisyon belgesinin yanınızda bulunduğundan emin olun. Uykunuzu iyice alın, direksiyon başına yorgun oturmayın. Taşıta biner binmez, emniyet kemerinizi takın ve ancak taşıtı terk edeceğiniz zaman çözün. Nerede oturursa otursun, taşıttaki herkesin emniyet kemerini takmasını isteyin. Bir kişi dahi takmazsa taşıtı hareket ettirmeyin."

Güner, çocukların aracın arka koltuğunda oturmasının ve sürücü de dahil bütün koltukların baş yastıklarının oturan kişilerin ensesine değil, başının arkasına gelecek şekilde ayarlanmasının önemine değindi.

Sürücülerin, araca binmeden önce kendilerine çeşitli sözler vermesini isteyen Güner, şunları kaydetti:

"Taşıta binmeden önce sabırlı olacağınıza, asla aceleci davranmayacağınıza, trafik kurallarına uyacağınıza, diğer sürücülerin yanlış, sorumsuz ve hatta saygısız hareketlerine kızmayacağınıza, hırslanmayacağınıza, onlarla yarışmayacağınıza, onlara derslerini vermeye kalkışmayacağınıza dair kendi kendinize söz verin ve sonra direksiyonun başına geçin."

"Kazalar göz kırpma süresinde oluyor"

Güner, sürücünün taşıttaki diğer kişilerle konuşurken dahi gözünüzü yoldan ayırmamasının, dikkatini tamamen yola vermesinin önemini vurguladı.

Kazaların, saniyenin onda birinde, yani 6 salisede, bir göz kırpma süresinde olup bittiğini aktaran Güner, şu tavsiyelerde bulundu:

"Gerek iki yönlü, gerek bölünmüş yollarda daima sağ şeritten gidin. Sadece önünüzdeki taşıtı geçmek için şerit değiştirin. Yol ve sürüş şartlarından emin olmadıkça, önünüzde yavaş giden taşıtı geçmeyin. Sabredin, acele etmeyin, uygun şartları bekleyin. Hız limitlerini aşmayın, hatta daima yavaş gidin. Hız arttıkça görüş alanı daralır, durma mesafesi uzar, kaza olursa şiddeti artar, ölüm olasılığı yükselir. Hız size coşku verebilir ama varacağınız yere geç de varsanız, tek parça gitmeniz daha değerlidir. Cep telefonunuzu kesinlikle kullanmayın, konuşmayın, mesaj göndermeyin. Kulaklık ya da araç kiti de kullanmayın."

Güner, sürücülerin trafikte yol tabelalarına ve yer çizgilerinin hepsine bakması, verdikleri mesajlara göre hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

Araç kullanırken iki saatte bir beş dakika mola verilmesi önerisinde bulunan Güner, "Direksiyondayken yavaşlayan kan dolaşımınızı hızlandırmak için mola esnasında muhakkak taşıttan inip, hareket edin" ifadelerini kullandı.

Kazaların çoğu, "arkadan çarpma"yla oluyor 

Hitay Güner, Türkiye'de yılda 1 milyon 200 bin trafik kazası meydana geldiğini ve bunlardan yarısının "arkadan çarpma" sonucu olduğunu belirtti.

Sürücüleri öndeki taşıtla mesafenin korunması konusunda uyaran Güner, şunları kaydetti:

"Önünüzdeki taşıtla mesafeniz, hızınızın kilometresinin yarısı kadar olsun ki ani bir durumda çarpmadan durabilin. Yola çıkmadan önce ve yoldayken doğru olarak yaptıklarını geri dönerken de aynen yapın. Unutmayın, sizin için önemli olan trafik polisinin denetimi değil, kendi kendinizi denetlemeniz ve kendinize olan saygınızdır."