Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, çözüm sürecinde "örgütün su" kaynattığını söyledi. Öcalan, Kandil ve HDP hattında zaman zaman çatışmaların olduğunu ve HDP'nin son süreçte duvara çarptığını ifade eden Akdoğan, İmralı'nın bir mektupla mevcut durumu düzeltmeye çalıştığını söyledi. 

Çözüm sürecinin koordinasyonunu yürüten Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, CNN TÜRK'te Ankara Günlüğü programında Hande Fırat ve Hüseyin Yayman'ın gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Örgütün daha önce Öcalan'ın söylediklerini yapmadığını bu süreçte de benzer olayların yaşandığını söyleyen Akdoğan, hükümetin üzerine düşeni yapmasına rağmen karşı tarafından sahtekarlık yaptığını iddia etti. İşte Akdoğan'ın açıklamaları;

"Öcalan'ın daha önce söylediklerini yaptılar mı? Yani Öcalan ile konuşulan konulardan birisi de buydu. Bunu kendileri de biliyor. Bu olaylara son vereceklerdi yaptılar mı? Daha önce Türkiye'yi terkedeceklerdi. Geçtiğimiz Mayıs ayına gidelim. O süreçten sonra ne yaptılar, hangi adımı attılar. Hükümet bu konuda gerekli yasayı çıkardı. Bakanlar Kurulu kararını aldı. Bu konuda yapılması gereken her adımı attı. O neler yaptı? Böyle sahtekarlık olmaz. Herkez üzerine düşeni yapacak. 

İMRALI- KANDİL- HDP HATTINDA ÇATIŞMA

Sahabe-i Kiram ile görüşmüyoruz. Görüştüğümüz insanlar belli. Ortada bir örgüt var. Elinde silah olan, sağa sola saldıran bir örgüt var. Bu işin kolay olmadığı belli. Kandil, İmralı ve HDP arasında bir çekişme var mı? Kimin dediği oluyor. Birbirlerini boşa çıkarıyorlar. Kandil bir açıklama yapıyor, Öcalan da boşa çıkmamak için bir açıklama yapıyor. Bu bir programda konuşuldu. Ben o kadar etkisiz elaman haline getirmemek lazım Öcalan'ı. Zaman zaman Öcalan öyle yapıyor ama ben doğrudan bu konuda etkisi olduğunu düşünüyorum. Yani bu olayların bu hale gelmesinde. 15 Ekim tarihi zikretmesi. Kobani olaylarıyla ilgili çağrıda bulunması. Bu açıklamaların, "Bu olayları tetiklediğini düşünüyorum" dedim kıyameti kopardılar. Bunun tersi, etkisiz elaman diye bakmak. Öcalan'a bir şekilde sanki bir hakaret gibi görüyorlar ama onlarda biliyor durumun ne olduğunu. Bu eylemlerin nasıl çıktığını, kimin yönlendirdiğini. 

"OLAYLARI BASKI ARACI OLARAK KULLANIYOR"

Ben şöyle düşünüyorum. Bu tür olaylarda, Öcalan'ın bir takım hadiseler olsun. Bu tür olayları bir baskı aracı olarak kullanıldığını, geçmişte çok gördük. Yani hiçbir şey olmassa ben çok fazla kale alınmam. Biraz birşeyler olsunda elim güçlü olsun yaklaşımlarını gördük. Zaman zaman Kandil de böyle davrandığını gördük.

"HDP DUVARA ÇARPTI, İMRALI MEKTUP YAZDI"

Burada kontrolden çıkan başka bir durum var. Bundan sonra baktı ki HDP'liler duvara çarptılar, bir mektupla onları dışarı çıkarmaya çalıştığını düşünüyorum. Mücadelede silahın tekrar kullanılması, kimya bozan bir durum olduğunu düşünüyorum. İkincisi, dış yönlendirmenin de olduğunu düşünüyorum. Tüm bunların neticesinde örgütün su kaynattığını görüyoruz.