Manisa’nın Soma İlçesi’nde, 301 madencinin yaşamını yitirdiği ocaktaki 16 güvenlik kamerasının kayıtları 13 Mayıs’taki facianın göz göre göre geldiğini ortaya koydu. Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Laboratuvarı’nda incelenen görüntülerde 11 ve 12 Mayıs’ta ocakta iki ayrı yangın çıktığı, bazı işçilerin yoğun gaz ve dumandan baygınlık geçirdiği, buna rağmen şirket yetkililerinin önlem almak yerine üretimi sürdürdüğü anlaşıldı.
27 Nisan-18 Mayıs arasındaki döneme ait bu görüntülerde facia öncesinde yaşanan yangınlar, bayılan, bitkin düşen işçiler, facia günü işçilerin canlarını kurtarma çabaları, baygın işçilerin bantlar üzerinde çıkartılmaları da yer aldı.

Kriminal inceleme


Facianın hemen ardından başlatılan adli soruşturmada, maden sahası ve ocaklardaki 16 güvenlik kamerası kayıtlarının depolandığı bilgisayarlara el konuldu. Bu bilgisayar kayıtları, savcılık kararıyla incelenmek üzere polis kriminal laboratuvarına gönderildi. Görüntüler, Ankara’da Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Laboratuvarı’nda uzman bir ekip tarafından incelendi. 27 Nisan 2014 tarihinde saat 17.21 ile 18 Mayıs 2014 tarihinde saat 13.57’ye kadar olan zaman aralığındaki 16 kameraya ait görüntüler izlendi.  Soruşturmada faydalanılmak üzere aydınlatıcı bilgiler de uzmanlarca raporda yazıldı. 4 kişilik uzman ekip hazırladıkları raporu, soruşturmayı yürüten Soma Cumhuriyet Savcılığı’na gönderdi.

Faciadan kurtulan işçiler, ocak içinde günler öncesinde ısının yükseldiğini, çıkardıkları kömürün elle tutulamayacak kadar sıcak olduğunu, kendilerini çok halsiz hissettiklerini anlatırken bunun nedeni kamera görüntüleri sayesinde ortaya konuldu.
Yangınlar deftere işlenmedi
Kriminal uzmanlar kameraları incelerken faciadan 2 gün önce kameralara yansıyan ancak, kayıt defterlerine işlenmeyen bir yangın tespit etti. 11 Mayıs 2014 tarihinde, saat 07.25 sıralarında kameralarda yoğun duman görülüyor ve bu duman yoğunluğu yaklaşık 16 saat sürüp aynı gün saat 23.05’e kadar sürüyor. Yine bu sıralarda, bazı işçilerin baygınlık geçirdiği bazılarının da bitkin halde bantlardan destek alıp güçlükle ayakta durdukları kameralara yansıyor. Ama görüntülere göre madende üretim faaliyeti aynen devam ediyor.
Görüntü tespitleri bununla da kalmadı. Faciadan 1 gün önce de 12 Mayıs 2014 tarihinde saat 06.00 sıralarında kameralara duman yoğunluğu tekrar yansıyor. Yine bu sırada baygınlık geçiren ve halsiz durumdaki işçilerin görüntüleri de yine kameralarda görülüyor. Ancak, üretime yine ara verilmiyor.
Facianın meydana geldiği 13 Mayıs’ta saatler 14.55’i gösterdiğinde geriye dönülmez o anlar başlıyor. Çok yoğun bir duman ocak içinde hızla yayılıyor. Bu yangından haberi olmayan bazı bölümlerde üretim hala sürüyor.
Daha önce şirket yetkililerinin düzenlediği raporda her şey normal gösterilmişti.