ÖSYM bugün Dikey Geçiş Sınavı'nın sonuçlarını kendi sitesinden paylaşabilir. Bu bilgiyi YÖK üyesi Abdullah Çavuşoğlu twitter'dan verdi. Milyonlarca önlisans mezunun beklediği sonuçlar açıklanmadığı için, sosyal medya üzerinden ÖSYM'yi eleştirdiler. Bu eleştiriler karşısında sessiz kalan kurum, sonuçları açıklamayınca Çavuşoğlu, twitter'da sonuçların yayınlanmamasına dair bir takım açıklanmalarda bulundu.
Sınava giren öğrencilerin yorumları
Sonuçları bekleyen öğrenciler, sınavın oldukça zor geçtiğini açıkladı. Türkçede "paragraf" sorularında oldukça zorlanan öğrenciler, matematiğin Türkçeye göre daha kolay olduklarını dile getirdi. Birçok öğrenci kendi alanları haricinde diğer alana dair soruları çözemedi. Sayısal alanından girmek isteyen öğrenciler Türkçeye, Sözel alanından girmek isteyen öğrenciler matematikte birçok soruyu çözemedi. Sebep olarak: Zaman... Zamandan dolayı oldukça muzdarip olan öğrenciler, sonuçlarının açıklanmasını bekliyor.
SINAV SONUÇLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Önlisans mezunları Sonuçları görebilmek için Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve ÖSYM için oluşturduğu şifre ile öğrenebilir.
Sonuçlar açıklandıktan sonra ne yapılacak?
 ÖSYM, sonuçları açıkladıktan sonra, önlisans mezunları kurumun kendi sitesinden öğrenecektir. Öncelik olarak tercih klavuzundan yararlanması gerekecektir.
TERCİH KLAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ
Önemli olan burada önlisans mezunlarının tercih yaparken "klavuzu" iyi bir şekilde incelemesi gerekmektedir. Tablo-2 bölümü iyi bir şekilde analiz edilmeli.
TABLO-2'Yİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Bu tablo dışında yapılan tercihler kurum tarafından geçersiz olarak kabul edilecektir.
Tablo-1 ise prosedür gereği lisansın kodlarını, adlarını, kontenjan sayısını, puan türünü, öğrenim süresini gösteriyor.
TABLO-1'İ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Önlisans mezunların yerleştirme zamanında en çok neye dikkat etmeli?
-Adaylar, tercih etmek istedikleri lisans programlarının koşul ve açıklamalarını, tercihlerini sonlandırmadan önce dikkatlice incelemeli.
-Koşulları uygun olmayan programlar tercih edilmemeli.
-Koşulları kendisine uymadığı halde tercih ettiği ve yerleştiği programla ilgili oluşabilecek sorunların sorumluluğu adaya aittir.
-Yerleştirme işleminde, yeterli puana sahip olunması koşuluyla tercih sırası önem kazanıyor. Bu yüzden tercihler yapılırken eğitim görmek istenen programların en çok istenilenden başlanmak üzere sıralanması uygun bir yoldur.
-Adaylar dikey geçiş yapmak istedikleri yükseköğretim lisans programlarını istek sırasına göre ilgili alana yazmalılar.
-Bir aday yalnız mezun olduğu alan ile ilgili programlar arasından, koşulları karşılamak şartıyla, en çok 30 tercih yapabilir.
-Tercihlerin tümünün kullanılması zorunlu değildir.
-Tercih işlemi tamamlandıktan sonra tercih listesi çıktısı alınmalı ve saklanmalı.