BURSA’da, dershanelerin dönüştürülmesi çalışmaları kapsamında yapılan toplantıda konuşan dershane sahipleri, kurumlarının kapatılmasına izin vermeyeceklerini, gerekirse hukuksal yollara başvuracaklarını söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın "Dershaneleri kapatacağız" sözlerinin ardından başlayan özel dershanelerin dönüştürülmesi çalışmaları kapsamında Bursa Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi toplantı salonunda Bursa, Balıkesir, Yalova, Bilecik ve Sakarya illerinden gelen yaklaşık 200 dershane temsilcisi ve Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine görüşlerini aktardı.
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zübeyir Yılmaz, Özel Eğitim Genel Müdürü Mehmet Küçük’ün katıldığı toplantıda siyah kurdele takan dershane yetkilileri dönüşüme tepki gösterdi. Çalışmaların nasıl yapıldığını anlamadıklarını söyleyen dershane yetkilileri, Milli Eğitim Bakanlığı’nın konuşla ilgili yeterli çalışmayı yapmadığını kaydetti. Dershane sahipleri dışında hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin mağdur olacağını vurgulayan Modern Bursa Dershanesi Yetkilisi İsmail Özgür, ulusal bir gazetede çıkan 'Gülen’i bitirme çalışmaları 2004 yılında MGK’da alındı' başlıklı manşetini göstererek, "Kurunun yanında yaşta mı yakılıyor?" diye sordu.
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zübeyir Yılmaz, siyasetin toplantıya karıştırılmamasını istedi. Toplantının sonunda dershane yetkililerine özel okulların dönüştürülmesi hakkında neler düşündüklerinin sorulduğu anket dağıtılırken tepkilerin ardından 2.5 saat süren toplantıyı bitiren Müsteşar Yardımcısı Zübeyir Yılmaz, toplantının verimli geçtiğini, eleştirileri bakanlığa ileteceklerini söyledi.
HUKUKSAL SÜREÇ BAŞLATACAĞIZ
Bursa Dershaneler Platformu adına çıkışta basın açıklaması yapan Platform Başkanı İnanç Düzgün, dershanelerin mevcut eğitim sistemi içinde kalmasını istediklerini vurguladı.
Konunun mağduriyete ve hukuksal sorunlara yol açmayacak şekilde sonuçlandırılması gerektiğini kaydeden Düzgün, “Biz dönüşmek ya da özel okul olmak istemiyoruz. Bakanlık bizi buna zorladığında hukuksal yollara başvuracağız. Toplantıda yetkililere bu uygulamanın nasıl yapılacağını sorduk. Bursa’da 500’e yakın kaçak kurs varken kayıt altındaki ve kanuna göre suç teşkil etmeyen kurumlarla neden uğraşılıyor? Bursa’da dershanelerde 3 bine yakın çalışan bulunuyor. Bu personelin okullarda istihdam edileceği söyleniyor. Bu nasıl olacak merak ediyoruz. Dershanelerde çalışan personelin maaşlarına güvenerek yaptıkları borçları ne olacak? Bize önerilen vaatlerin netleştirilerek ocak ayına kadar yazılı iletilmesini istiyoruz. Bu belirsizlik ve tartışma nedeniyle öğrenciler özel ders bürolarına yöneliyor. Bakanlığın çözümü var mı? Dershanelerin bina, banka, SGK borçları konusunda ne yapılacak? Öğrenci ve velilerin mağduriyetleri nasıl giderilecek? Dershaneye giden öğrencilerin çoğu dar gelirli ve orta gelirli ailelerin çocukları özel okullara gitmesi mümkün değil. Böyle bir konunun bir günde tartışılması doğru değil. Bu toplantılar bir ikna toplantıları, 'Onları dinledik' demek için yapılan toplantılar. Dershanelerin acele kapatılması en çok çocuklarımızı olumsuz etkileyecek" dedi.
'BİZİ NİYE OYALIYORLAR?'
Toplantı sırasında Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından, "Ocak ayından dershanelere öğrenci kaydı yaptırmayacağız. İzin vermeyeceğiz" açıklaması yapıldığını hatırlatan Düzgün, "Ortada bu kadar peşin hüküm varken bu kadar kandırmaca niye? Bizi niye oyalıyorlar?" diye sordu. AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay’ın, "Dershaneler KCK yuvası oldu" sözlerini de kınadıklarını belirten Düzgün, gerekli hukuksal sürecide başlatacaklarını vurguladı.
GÜVENDER adına konuşan Süleyman Gümüşsoy, Milletvekili Atalay’ın yaptığı konuşmanın kendilerini rencide ettiğini dile getirerek, İdris Bal’a verilen cezanın Atalay’a da verilip verilmeyeceğini sordu.