Türkiye de, Fırat'ın batısına yönelik teyakkuzunu arttırırken, son bir haftadır bölgede artan hareketlik yakından izleniyor. Cerablus'a komşu Karkamış'ta güvenlik önlemleri arttırıldı. Uzunca bir süredir batıya geçmeye çalışan PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı gücü YPG'yi son bir haftaya kadar Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) püskürtüyordu. Ancak YPG, son bir haftadır ABD hava destekli operasyonlarını Fırat çevresinde yoğunlaştırdı.


ÖSO'DAN KOVULAN ÇETELER

YPG, bu operasyonları ABD'nin desteklediği Suriye Demoratik Güçleri (SDG) çatısı altında yürütüyor. Bu birliklere, Arap güçlerin desteğinin de olduğu belirtilmesine karşın bölge kaynakları SDG çatısı altında YPG'yi destekleyen birliklerin “ÖSO'dan kovulan çeteler" olduğunu belirtiyor. YPG öncülüğündeki SDG güçlerinin Fırat'ın batısına geçişi meşrulaştırmak üzere ÖSO'yu da SDG çatısı altına alma çabası ise karşılık bulmadı. ÖSO'nun YPG ile aynı çatı altında olmaya yanaşmadığı kaydedildi.

FIRAT'IN BATISINA GEÇEMEZ

Bu nedenle de YPG öncülüğündeki SDG birlikleri Fırat'ın batısına girip çıksa da şu ana kadar Türkiye'nin kırmızı çizgilerini ihlal etmedi. Türkiye ise bu girişime karşı, bölge halkının enerji güvenliği açısından stratejik öneme sahip Teşrin Barajı'nın IŞİD unsurlarından temizlenmesine olumlu yaklaşmakla birlikte birliklerin Fırat'ın batısına geçemeyeceği vurgusunu yaptı. Güvenlik güçleri de bölgedeki istihbarat kaynaklarından gelen bilgilerin YPG güçlerinin barajın doğusunda olduğunu belirtiyor.

TEHDİT GÜNEYDE YOĞUNLAŞTI

YPG'nin operasyonlarını desteklese de ABD'nin Türkiye'nin hassasiyetleri doğrultusunda Fırat'ın batısına YPG ile birlikte bir operasyona girişmediği belirtiliyor. Ancak kulislerde önemli bir tehdit gündeme getiriliyor. SDG oyunuyla Fırat'ın batısına geçemeyen YPG'nin güneyden ilerleyerek Cerablus'a ulaşma planları yaptığı belirtiliyor. Edinilen bilgiye göre, YPG, kritik noktadaki Münbiç kasabasını ele geçirip ilerledikten sonra Kuveyris Havaalanı'nda Esed rejimi güçleriyle birleşip Rusya hava desteğini de alarak Bab'a doğru ilerlemeyi ve buradan Cerablus'a girmeyi hedefliyor. Türkiye'nin, bölgede Cerablus'u IŞİD'den temizlemeye yönelik operasyonların, PYD kantonlarını birleştirme amacına asla izin vermeyeceği vurgulanıyor.

TÜRKİYE İZLEMEDE

SDG, Ekim ayı başında ABD desteğiyle kuruldu. Kürt-Arap koalisyonu olarak lanse edilse de gücün dörtte üçünü YPG unsurlarının oluşturduğu, çok az sayıda Arap unsurun bu birlik içinde yer aldığı belirtildi. ABD ise, daha önce Türkiye'nin tepkisiyle karşılaşan PYD'ye yardımlarını keseceğini açıklamasına karşın, bu tarihten sonra kurulan SDG'ye yardımını sürdürdü. Ancak Türkiye, açıkça SDG'ye karşı tavır sergilememekle birlikte çoğu YPG'li bu unsurların bölgedeki hareketliliğini yakından izliyor. Türkiye'nin bu hassasiyeti karşısında SDG güçleri ise şu ana kadar Türkiye sınırına yönelme hedefinde olmadıklarını dile getirdiler. Başbakan Ahmet Davutoğlu da, Fırat'ın batısındaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek “Şu ana kadar bize intikal eden bilgiler de geçen unsurların kesinlikle PYD unsurları olmadığı yönünde. Daha çok Arap ve o bölgede koalisyonla birlikte hareket eden gruplar" dedi.