Cemal Kaşıkçı'nın kaybolmasının failleri, konuyu bekledikleri gibi sessiz sedasız halledemedi. İşte birbiri ardına yaşanan son dakika gelişmeler;

Liderlerin Kaşıkçı konusundaki sabrı tükeniyor. Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'nda ortadan kaldırılan gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın akıbeti gün geçtikçe daha da bilinmez bir hal alıyor ve dünya liderlerinin konuyla ilgili tepkisi de artıyor.

SUUD KÖŞEYE SIKIŞTI, LİDERLERİN SABRI TÜKENİYOR

Başkan Erdoğan başka olmak üzere konuyla ilgilenen birçok ülke liderinden çarpıcı açıklamalar geldi. Öyle ki ABD Başkanı Donald Trump 2 gün içinde üçüncü açıklamasını yaptı. İşte dünya liderlerindin çarpıcı Kaşıkçı çıkışları.


CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: SESSİZ KALMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL! SIRADAN BİR OLAY DEĞİL

"Olayı tüm boyutlarıyla araştırıyoruz. Ülkemizde cereyan etmiş bir hadise ve sessiz kalmamız mümkün değil. Çünkü sıradan bir olay değil. Türkiye'ye girişler, çıkışlar vs. dahil gereken her şeyi mercek altına alındı. Olayın cereyan ettiği Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda kamera sistemlerinin olmaması mümkün mü?

ERDOĞAN: "TAHMİNLER ÜZERİNE KONUŞMAM AMA…"

Yani buradan bir kuş uçsa sistemler bunu yakalar ki onlarda bu sistemlerin en ileri dereceleri vardır. Şu anda tahminler üzerine değerlendirme yapmam doğru olmaz. Ama endişelerimiz var. Bu endişelerimizi ABD'nin de aynı şekilde telaffuz ettiğini görüyoruz.

TRUMP: BU ÇOK ÖNEMLİ BİR MESELE VE SONUNA KADAR GİDECEĞİZ

Bu çok önemli bir mesele ve sonuna kadar gideceğiz. Üst düzey yetkililerle görüştüm. Bu kötü bir durum. Bu olayın derinlemesine araştırılmasını istiyorum. Kaşıkçı'nın nişanlısını Beyaz Saray'da görmek istiyorum.

"TÜRKİYE İLE YAKIN İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ"

Kayıp Suudi gazeteci Kaşıkçı konusunda Türkiye ile yakın işbirliği içindeyiz"

ALMANYA: EN HIZLI ŞEKİLDE AYDINLATILSIN

Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı Christofer Burger, bugün Berlin'de düzenlenen basın toplantısında Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın kaybolmasına ilişkin açıklamada bulundu. "Ünlü gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın kaderi konusunda endişeliyiz" diyen Burger olayın hızlı şekilde aydınlatılmasının önemli olduğunu ve buna katkı sağlayacak herkesin yardımcı olması gerektiğini ifade etti.

AVRUPA BİRLİĞİ: SUUDİ ARABİSTAN DERHAL AÇIKLAMALI

Avrupa Birliği Komisyon Sözcüsü Carlos Martin Ruiz De Gordejuela, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı için Suudi Arabistan'dan açıklama beklediğini belirtti. Gordejuela, "Suudi Arabistan'dan derhal, önde gelen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın durumunu netleştirecek bir açıklama bekliyoruz."

NAUERT: BİR YARGIYA VARMAK İSTEMİYORUZ

Kendisine yöneltilen Suudi gazeteci Kaşıkçı'nın akıbetine yönelik sorulara detaylı cevap vermeyen Beyaz Saray sözcüsü Nauert, "Ne olduğunu bilmiyoruz ve (Kaşıkçı'ya) ne olabileceği konusunda herhangi bir yargıya varmak istemiyoruz. Hemen açıklama yapılmalı" dedi.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER: ŞOK EDİCİ!

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda ortadan kaybolmasından ciddi endişe duyuyoruz." dedi. Sözcü Shamdasani, "Kaşıkçı'nın öldürüldüğü" yönünde basında çıkan haberlerin doğru olması durumunda, bunun "gerçekten şok edici" bir gelişme olduğunu vurguladı.


İNGİLTERE: ÇOK CİDDİ SUÇLAMALAR

İngiliz Dışişleri Bakanlığı tarafından Suudi gazeteci Kaşıkçı'nın kaybolmasına ilişkin yazılı bir açıklama yayımlandı.

Açıklamada, "Bunlar çok ciddi suçlamalar. Son haberlerin farkındayız. Suudi Arabistan hükümetiyle de gerçeklerin acilen ortaya çıkması için çalışıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI: DOĞRUYSA…

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt Suudi Arabistan'a, geçen hafta İstanbul'daki Suudi Arabistan konsolosluk binasına girmesinden bu yana kendisinden haber alınamayan gazeteci Cemal Kaşıkçı'ya ne olduğunu derhal açıklaması çağrısında bulundu

Hunt Twitter'da yaptığı açıklamada, "Cemal Kaşıkçı konusunda acil yanıt bulmak için az önce Suudi büyükelçiyle görüştüm. Suudi Arabistan Kaşıkçı'ya ne olduğu derhal açıklamalı" dedi.

HABERLER DOĞRU İSE İLİŞKİLERİ KESME SİNYALİ

Hunt ayrıca "Dünya genelinde gazetecilere yönelik şiddet giderek artıyor ve bu durum ifade özgürlüğü için büyük bir tehdit oluşturuyor. Eğer medyada yer alan haberler doğru çıkarsa, olayı ciddiyetle ele alacağız-dostluklar ortak değerlere bağlıdır" dedi.

PENCE: YETER Kİ AYDINLANSIN

ABD Başkan Yardımcısı Pence Cemal Kaşıkçı konusunun aydınlatılmasını istediklerini belirterek Suudi yönetimine de samimi ve şeffaf olma çağrısı yaptı. Pence "Amerika Birleşik Devletleri'nin her türlü desteği vermeye hazır olduğunu düşünüyorum" dedi.

SARAH SANDERS: SELMAN'I ARADIK VE…

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, ABD Başkanı Donald Trump'ın kabinesindeki üç ismin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile telefonda görüşerek bilgi talep ettiklerini açıkça ilettiğini belirtti. Sanders ayrıca Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın akıbetiyle ilgili soruşturmada Riyad yönetimine "şeffaf olması" çağrısında bulunduklarını bildirdi.


TRUMP'TAN İKİNCİ AÇIKLAMA: İZİN VEREMEYİZ

Trump, Suudi Arabistan'dan en üst düzey bir isimle Kaşıkçı konusunu konuştuğunu ifade ederek, "Bu çok üzücü bir durum, çok kötü bir durum. Böyle bir şeyin bir gazetecinin ya da herhangi bir kimsenin başına gelmesine izin veremeyiz." ifadesini kullanmıştı.

FRANSA: ENDİŞE DUYUYORUZ

Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Agnes Von Der Mühll, ülkesinin Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın kaybolmasından endişe duyduğunu belirtti. Mühll, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra kendisinden haber alınamayan Washington Post Yazarı Suudi gazeteci Kaşıkçı'nin durumuna ilişkin yazılı açıklama yaptı. "Fransa, tanınmış ve saygın bir Suudi kişilik olan Cemal Kaşıkçı'nın ortadan kaybolmasından endişe duyuyor." ifadesini kullanan Mühll, olayın bir an önce açıklığa kavuşmasını arzu ettiklerini belirtti.

MATTIS: YAKINDAN İZLİYORUZ

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra kendisinden haber alınamayan Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'ya ilişkin, "Bu durumu yakından izliyoruz ve Dışişleri Bakanlığı ile yakından çalışıyoruz." dedi.

Cemal Kaşıkçı'nın son olarak Konsolosluğa girerken görüntüleri ortaya çıkmıştı


İŞTE SUÇLAMALARIN PERDE ARKASI

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ortadan kaybolması üzerine oklar Suudi Arabistan'a çevrildi. Batı'nın bilhassa da İngiltere'nin Riyad yönetimine yönelik sert tepkileri var. Arap dünyasında özellikle Katar'la Suudi Arabistan arasındaki tansiyon da bu gelişmeyle birlikte doruğa çıkmış durumda. İki ülkenin medya organlarında da karşılıklı yayınlarla tırmanan bir kriz ortamı var. Kaşıkçı meselesinde krizin tarafları kimler, kim neyle suçlanıyor, bu krizden kimler neyin hesabını yapıyor, Taha Dağlı sabah.com.tr için yanıtladı.

SUUDİ ARABİSTAN NE DİYOR?

Riyad yönetimine göre 2 Ekim'de başkonsolosluğa giren Cemal Kaşıkçı'nın başına hiçbir şey gelmedi. Oysa Kaşıkçı binaya girdikten sonra bir daha görülmüyor. Buna rağmen Riyad ısrarla suçlamaları reddediyor. Ama bir izahat getiremiyorlar. Suudi Arabistan bu krizin Katar merkezli olduğunu iddia ediyor, Katar tarafından hedef olduklarını söylüyorlar.

SUUDİ YÖNETİMİN KARŞISINDA KİMLER VAR?

Katar ile Suudi Arabistan uzun süredir krizde olan iki ülke. Kaşıkçı meselesi bu krizi daha da tırmandırdı. Katar'la birlikte Suudi Arabistan'ın daha önce hedef aldığı Yemen'deki, Mısır'daki, Tunus'taki, Suriye'deki Müslüman kardeşler ve onlara yakın gruplar da Cemal Kaşıkçı'ya sahip çıkıyorlar ve Suudi Arabistan'ın bu konuda hesap vermesini talep ediyorlar. Oysa Suudi Arabistan Kralı Selman tahta çıktıktan sonra Müslüman Kardeşler ve Hamas'la ilişki içerisine girmiş, ama sonrasında BAE'nin müdahalesiyle ihvan yeniden hedef tahtasına oturtulmuştu.

KATAR-SUUD ÇATIŞMA HALİNDE Mİ?

Suudi Arabistan kanalı Al Arabiya ile Katar merkezli El Cezire televizyonlarında ana gündem maddesi Kaşıkçı. Katar televizyonu El Cezire yayınlarında Suudi Arabistan'ı suçlarken, Suudi kanalı Al Arabiya hem Katar'a karşı suçlamalar yöneltiyor hem de Kaşıkçı meselesinde Riyad'ın masum olduğunu iddia ediyor.

ERDOĞAN'IN İKİ ÜLKE ÜZERİNDEKİ ETKİSİ...

Katar'ın El Cezire'si ile Suudilerin Al Arabiya televizyonlarının yayınlarını son günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları üzerine inşa ettiğini görüyoruz. Erdoğan "Kaşıkçı'nın başkonsolosluğa girerken görüntüsü var, çıkışı yok" deyip Suudi Arabistan'ın bu meseleye izahat getirmesini istemişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın o sözleri El Cezire ve ona bağlı yayın organlarında gün boyu klipler halinde defalarca yayınlandı.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARINI YAKINDAN TAKİP EDİYORLAR

Erdoğan ayrıca Kaşıkçı'nın öldürüldüğünü doğrulamamıştı. Suudi televizyonu Al Arabiya da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sözlerini yayınlarında ana başlık olarak kullandı ve "Kaşıkçı öldürülmedi" tezlerine Erdoğan'ın açıklamalarından destek bulmaya çalıştı.

(SABAH)