Orada Ne Geçmiş Ne Gelecek Var: Pripyat

Pripyat’ın harikulade doğasının sunduğu nimetlerin tam ortasında, Soğuk Savaş döneminin getirdiği gerilimden uzakta ve iş yeriniz olan Çernobil Nükleer Santrali’ne, yalnızca iki kilometre mesafedesiniz. Artık iyiden iyiye gelişen bir şehir ne de olsa Pripyat. Şehir sınırları içerisinde; üniversitelerden hastanelere, kafelerden alışveriş merkezlerine kadar sayısız mekan var. Bu sayede, yaklaşık 50 bin nüfuslu Pripyat’ı bırakıp güzel zaman geçirmek amacıyla, 25 kilometre uzaktaki Kiev’e gitme gereksiniminiz kalmadı.

26 Nisan 1986 günü, reaktör bakım işlemleri için çalışmaya devam eden iş arkadaşlarınızla vedalaşıp evinize geldiniz ve televizyon izlerken gözlerinizin kapanmaya başladı. Vakit kaybetmeden uyumak üzere odanıza çekildiniz fakat anlaşılan o ki, bir şeyler ters gitti ve sadece sizin değil tüm insanlığın yaşadığı en acı olaya tanıklık ettiniz; Çernobil Nükleer Santrali’nde gerçekleşen korkunç patlamaya.

Tarihin 1986 Yılında Takılıp Kaldığı Yegâne Kent

4 Şubat 1970’te kurulan Pripyat kenti, kimilerine göre ihmal, kimilerine göreyse komplo neticesinde ortaya çıkan Çernobil nükleer felaketi sonucunda, 27 Nisan 1986 tarihinde güvenlik gerekçesiyle boşaltıldı. Çok değil, 11 gün boyunca devam eden radyoaktif salınım, Hiroşima’ya atılan atom bombasından 200 kat daha fazla radyasyon yaydı. Maalesef bu patlama iki gün boyunca dünyanın geri kalanı tarafından öğrenilemedi; ta ki Norveç’te yaşanan anormal hava kirliliğine kadar! Norveçli yetkililerin yaptıkları araştırmalar ve Sovyetler Birliği’nden talep ettikleri veriler sonucunda, acı gerçek nihayet öğrenildi.

Son yıllarda; popüler bilgisayar oyunlarında, sinema filmlerinde, belgesellerde ve hatta ünlü progresif rock grubu Pink Floyd’un Marooned isimli şarkısının klibinde kendine yer bulan Pripyat, artık tam anlamıyla bir hayalet şehir. Pripyat, dönemin en zengin ve gösterişli kentlerinden biriydi ve şehirde genellikle nükleer santral çalışanları ikamet ediyordu. Bugün ise Pripyat, 1 Mayıs 1986’da açılması planlanan; ancak patlama nedeniyle hiçbir zaman açılamayacak olan lunaparkı ve viraneye dönmüş önemli merkezleriyle biliniyor.

Pripyat’ın Normale Dönmesi için Gereken Süre Yaklaşık 50 Yıl

Çernobil nükleer patlamasının, doğaya ve insanlığa geri döndürülemez zararları oldu. Patlama anında ölen 31 kişi ile birlikte, zaman içerisinde birkaç milyon insan bu patlama nedeniyle hayatını kaybetti. Pripyat’ta ve patlamanın meydana geldiği Çernobil’in yakınlarında yaşayan birçok insan, hayatlarını kaybetmeseler de, sağlıklarından oldular. Ayrıca, ilerleyen yıllarda doğan sayısız çocukta tiroit kanseri gibi hastalıklar teşhis edildi.

Çeşitli organizasyonlar aracılığıyla ve tabii güvenlik önlemleri ile gezilebilen Pripyat’ta, hala çok yüksek düzeyde radyasyon bulunuyor. Yapılan araştırmalara göre, doğanın kendini onarması ve radyasyon seviyesinin zararsız hale gelmesi için 300 ila 1000 yıl  arasında  bir zaman geçmesi gerekiyor. Uzmanlar, Pripyat’taki radyoaktif etkinin yaklaşık 50 sene sonra tamamen ortadan kalkacağını öngörüyorlar.