Bilim insanları, gezegenimizi bekleyen en büyük tehlike olarak gösterilen küresel ısınmanın iyi tarafını ortaya çıkaran bir çalışma yayımladı. Nature Climate Change adlı bilimsel dergide yayımlanan makaleye göre, karbondioksit salınımı sayesinde bitkiler daha fazla yeşilleniyor.

DAHA FAZLA ŞEKER
Araştırma, 8 farklı ülkeden 32 bilim insanının katılımıyla gerçekleşti. ABD Uzay ve Havacılık Dairesi'nin (NASA) sağladığı uydu görüntülerinden de faydalanan uzmanlar, "Küresel ısınma yüzünden atmosferdeki karbondioksit oranı artıyor. Bu durum bitkilerde karbondioksit gübrelenmesine yol açıyor. Bu sayede yapraklar daha yeşil, bitkiler daha verimli oluyor" görüşünü paylaştı. Makalede, bitkilerin güneş ışığı, karbondioksit ve topraktan aldığı mineralleri birleştirerek şeker ürettiği belirtildi. Bitkilerin ürettiği bu şekerin, meyve ve sebzelerin ham maddesi olduğuna yer veren makalede, "Havadaki karbondioksit miktarı arttıkça, karbondioksit gübrelenmesi ihtimali de artar. Dolayısıyla daha çok şeker üretilir" ifadeleri kullanıldı.

500 BİN YILIN EN YÜKSEĞİ
Dünyada buz olmayan kara alanlarının yüzde 85'inin bitkilerle kaplı olduğunu söyleyen bilim insanları, karbondioksitin bu bitkiler üzerinde son derece önemli bir etkisi olduğunu açıkladı. Karbondioksit gübrelenmesinin, sera çiftçiliğinde de kullanılan bir yöntem olduğu kaydedildi. ABD'nin Boston Üniversitesi'nden Profesör Ranga Myneni "Petrol, gaz, kömür ve ahşap yakılınca karbondioksit meydana çıkıyor. Endüstri devrimiyle birlikte atmosferdeki karbondioksit oranı, son yarım milyon yılın en yüksek seviyelerine çıktı" dedi. Öte yandan Birleşmiş Milletler'in de aralarında bulunduğu birçok uluslararası kuruluş, küresel ısınmanın yıkıcı etkilerine karşı mücadele veriyor. Karbon salınımı yüzünden dünyanın gün geçtikçe ısındığını söyleyen uzmanlar, sıcaklıklardaki artışı, buzulların erimesini, deniz seviyelerinin yükselmesini ve doğa olaylarının şiddetini artırmasını küresel ısınmaya bağlıyor.