Vladimir Putin’in talimatıyla Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısının 11'inci gününde Ukrayna ordusu Kiev yakınlarında Rus askerlerine karşı koymaya devam ediyor.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan dakika dakika gelişmeler..

12.41: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Bakanı Vladimir Putin telefonda görüşüyor. İki lider, Rusya-Ukrayna savaşını konuşuyor.

12.37: BM: 1,5 milyondan fazla mülteci Ukrayna'dan komşu ülkelere geçti.

11.45: İngiltere Başbakan Yardımcısı Raab: Bu savaş günler içinde bitmeyecek. Putin Ukrayna'da aylarca belki yıllarca başarısız olacak.

11.30: Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov: Ülkemizi yok etmeye geldiler, halkımızı yok etmeye geldiler. Başarılı olamayacaklar. Kadınlar ve çocuklarla savaş halindeler. Harkov'u savunan askerleri yenmediler savaşmaya başladılar.

Düşman direniyor ama biz insani koridorları güvence altına almak, insanlarımızı bombardımandan kurtarmak ve insani yardım sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Kimseyi bırakmayacağız ve çok yakında döneceğiz. Bugün, Ukrayna dünyanın özgürlüğü için ayağa kalkmaya devam ediyor: siz gökyüzünü uçuşa kapatmaya çekinirken Ukraynalı çocuklar ve kadınlar, sizin çocuklarınızı ve kadınlarınızı kendi hayatları pahasına kurtarıyor. Erkeklerimiz sizi hayatları pahasına kurtarıyor. Siz Gökyüzünü kapatmaktan korkarken. Yapay olarak yaratılmış "Büyük Rusya" imajından korkmayı çoktan bıraktık.

11.20: Mariupol Kent Konseyi, yerel saat 10.00 itibariyle Rusya ile geçiciği ateşkesin başladığını duyurdu. İnsani koridorlar için yapılan ateşkesin yerel saat ile 21.00'e kadar süreceği açıklandı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Direktörü Tedros, Ukrayna'daki bazı sağlık tesislerinin saldırıya uğradığını duyurdu. Tedros, saldırıların ardından ölü ve yaralıların olduğunu açıkladı.

11.19: İngiltere Savunma Bakanlığı, Ukrayna savunmasına dair edindiği istihbarat raporunda Ukraynalıların Rus ordusunun tedarik hatlarını hedef aldığını ve bu durumun Rus kara birliklerini yavaşlattığını açıkladı.

10.51: Rusya, Ukrayna'nın batısında yer alan Kiev'e 300 kilometre uzaklıkta olan Starokostyantyniv kentindeki askeri hava üssünü uzun menzilli silahlarla vurdu.

10.26: Ukrayna Savunma Bakanlığı: 11 binden fazla Rus askeri öldürüldü, 285 tank, 44 uçak 48 helikopter imha edildi.

10.10: Rusya Savunma Bakanlığı: Rus silahlı kuvvetleri 5 Mart'ta Ukrayna birliklerine ait 61 askeri altyapı vurdu.

09.25: Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un İsrail Başbakanı Naftali Bennett ile bir araya geldiğini bildirdi.

Scholz ve Bennett’in bu meselede yakın temasta kalacağının kararlaştırdığını belirten Hebestreit, "Ortak hedef Ukrayna’daki savaşı mümkün olduğunca hızlı bitirmektir. Tüm gücümüzle bunun üzerine çalışacağız.” ifadesini kullandı.

08.00: Putin'in Rusya-Ukrayna savaşına dair sahte bilgi yayanlara 15 yıl hapis cezasına onay vermesi sonrası CNN, Bloomberg, BBC ve ZDF gibi birçok Batılı medya kuruluşu Rusya'da yayınlarını durdurdu.

06.00: ABD merkezli finansal hizmetler şirketi Visa ve Mastercard, Ukrayna'nın işgali nedeniyle Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldıklarını ve ülkedeki tüm işlemlerini durdurmak adına çalışacaklarını duyurdu.

05.00: Zelenski yaptığı açıklamada, ABD merkezli Tesla firmasının ve uzay taşımacılığı şirketi SpaceX'in kurucusu Elon Musk ile video konferans yöntemiyle bir görüşme gerçekleştirdiğini duyurdu.

04.00: ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in, Ukrayna’daki son durum hakkında telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.

23.45: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna halkına seslenerek, “Düşmandan kazanılan topraklarımızın her metresi zafere doğru bir adımdır, saldırıya geçin” dedi.

23.36: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, savaşın gölgesinde Polonya ve ABD ilişkilerini değerlendirdi. Blinken, Polonya'da insani yardımlar için ABD Kongresi'nden 2 milyar 750 milyon dolarlık fon desteği istendiğini de belirtti.

23.03: Rusya Savunma Bakanlığı, sivillerin tahliyesine yönelik başlatılan ateşkesin sona erdiğini hatırlatarak, “Saat 18:00’den itibaren taarruza yeniden başlandı” dedi.

21.59: İsrail Başbakanı Naftali Bennett, Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova'da görüşmesinin ardından, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefonda konuştu.

21.21: Rusya Savunma Bakanlığı, sivillerin tahliyesine yönelik başlatılan ateşkesin sona erdiğini hatırlatarak, “Saat 18:00’den itibaren taarruza yeniden başlandı” dedi.

20.42: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD Kongre üyelerinden ülkesine daha fazla savunma desteği ve uçak talep etti. Konuyla ilgili açıklamada bulunan ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Demokrat Chuck Schumer, "Yönetimin bunları sağlaması için elimden geleni yapacağım." dedi.

20.04: Ukraynalı müzakereci David Arakhamiya, "Rusya ve Ukrayna Pazartesi günü düşmanlıkların sona erdirilmesiyle ilgili üçüncü tur müzakereleri gerçekleştirecek" dedi.

19.49: Kremlin tarafından yapılan açıklamada, İsrail Başbakanı Naftali Bennett’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova’da görüşmeyi planladığı bildirildi.

19.48: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la telefon görüşmesi yaptı.

18.35: Birleşmiş Milletler (BM), Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaklaşık 1 milyon 368 bin 864 mültecinin Ukrayna'dan komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

18.26: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Türkiye'nin önceliği çatışmayı sona erdirmek.

17.07: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı başta olmak üzere bölgesel meseleler ve son gelişmeler ele alındı.