İngiliz yayın kurumu BBC'de Andrew Marr Show'a katılarak Suriye'deki gelişmeleri değerlendiren Boris Johnson, "Son beş senede 400 binden fazla insanın öldürüldüğünü gördük. Bunun çok büyük bir kısmı hayatını rejimin elinde kaybetti. Suriye'de milyonlarca insanın Esed liderliğinde bir hükümetle yeniden uzlaşmalarını düşünmek imkansız." dedi.

Johnson bölgede çözüm için Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin'in ve Suriye'de desteklediği güçlerin bir an önce müzakere masasına gelmesi gerektiğini söyledi.

Ortadoğu'daki görüntünün son derece karışık olduğunu belirten Johnson, "Orada İran var, Rusya var. ABD'de Kongre var. Özellikle Kongre'deki Cumhuriyetçi üyeler en ılımlı ifadeyle hem Rusya ve hem de İran konusunda son derece şüpheci." dedi.

Johnson Yemen'deki gelişmelere ilişkin olarak da İngiltere'nin uluslararası koalisyonun bir parçası olduğunu, amaçlarının meşru idarenin yeniden tesis edilmesi olduğunu belirterek, "Savaş İngiliz jetleri tarafından başlatılmadı. Husi milislerinin yasa dışı bir şekilde hükümete el koymasıyla başladı. O bölgede İngiliz mühimmatlarının ve teknolojisinin kullanılması konusunda cevap vermemiz gereken son derece zor sorular var. Fakat bu zamana kadar uluslararası insan hakları ihlalleri riski olduğuna inanmıyoruz." şeklinde konuştu.

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkış sürecine de değinen Johnson, AB ortak pazarına erişim için yüksek meblağların ödenmemesi gerektiğini söyledi.

Geçen hafta AB'den Ayrılma (Brexit) Bakanı David Davis'in İngiltere'nin AB ortak pazarına erişim için gerekirse ödeme yapabileceğini söylemiş ve açıklamanın ardından İngiliz sterlini dolar karşısında 1,26 seviyesinin üzerine çıkmıştı.

Johnson, Davis'in açıklamasına ilişkin olarak, "Bu açık bir şekilde kendisinin düşüncesi. Böyle bir kararın alındığı anlamına gelmiyor. Bu ödemeleri yüksek meblağlarda olmasını gerektirecek bir gerekçe görmüyorum." dedi.
İngiltere'den Esad'a veto