Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adaylığının yarın Ankara’da yapılacak görkemli bir törenle ilan edilmesi beklenirken, dün İstanbul’da Huber Köşkü’nde kritik bir zirve gerçekleşti.
Gazi Koşusu’ndan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Cumhurbaşkanlığı’na yeniden aday olmayacağını, 30 Mart yerel seçimlerinden önce Başbakan Tayyip Erdoğan’a söylediğini açıklayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakanlık görevini üstlenmesi konusundaki sorulara “İstişare edeceğiz” cevabını verdi.
Gül’ün açıklamalarından hemen sonra Cumhurbaşkanı ile Başbakan Erdoğan, Huber Köşkü’nde bir araya geldi.

Tereddütlerin giderilmesi
Bu kritik görüşmenin ardından, Ankara kulislerine bazı önemli duyumlar yansıdı. Söz konusu görüşmede, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adaylığı konusunun her iki isim tarafından yeniden teyit edildiği, ancak başbakanlık konusunun daha sonra ele alınmasına karar verildiği bilgisi kulislere yansıdı.
Çankaya Köşkü’nden ve hükümet cephesinden yansıyan bilgiler Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başbakanlık konusuna kapıyı tamamen kapatmadığını gösteriyor.
Kaynaklar, Cumhurbaşkanı Gül’ün cumhurbaşkanlığına yeniden aday olmayı hiç düşünmediğini, bunu Başbakan Erdoğan’a birkaç kez söylediğini vurguladılar. Cumhurbaşkanı Gül’ün, Başbakanlık koltuğunu devralma konusunda ise “tereddütlerinin giderilmesi”ni beklediği bilgisi kulislere yansıdı.

Ak Parti’den gelen yoğun talep
Cumhurbaşkanı Gül, geçtiğimiz aylarda Kütahya’da yaptığı değerlendirmede, “Bugünkü şartlar çerçevesinde benim gelecekle ilgili bir siyaset planımın olmadığını paylaşmak isterim. Mevcut şartlar içinde, bugünkü koşullar içerisinde böyle bir planımın olmadığını söyledim” ifadesini kullanmıştı.
Bir süre önce mevcut şartlarda aktif siyasete girmeyi düşünmediğini belirten Gül’ün, Başbakanlık konusunda kapıyı tam olarak kapatmamasının nedeninin, aralarında bazı bakanların da olduğu, Ak Parti’nin ileri gelen isimlerinden, parti grubu ve parti teşkilatlarından yansıyan yoğun talepler olduğu öğrenildi. Gül’ün, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesi halinde, partinin başına geçmesi ve başbakanlık görevini üstlenmesinin Ak Parti’nin kurucu öncülerinden biri olarak, aynı zamanda bir sorumluluğu olduğunun bu çevrelerce Köşk’e ısrarla iletildiği belirtildi. Söz konusu telkinlerin son günlerde yoğunlaştığı vurgulandı.

Kapıyı kapatmadı
Bu nedenle de Cumhurbaşkanı Gül’ün, başbakanlık konusunda kapıyı kapatmadığı, ancak kamuoyuyla daha önce paylaştığı gibi kendisini ziyarete gelenlere de “emanetçi başbakan olamayacağı” mesajını verdiği, tereddütlerinin devam ettiğini yansıttığı vurgulandı.
Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Erdoğan arasında dün yapılan görüşmede, cumhurbaşkanlığı konusunun karşılıklı olarak teyit edilmesi, ancak başbakanlık meselesinin daha sonra konuşulmasına karar verildiği bilgisinin kamuoyuna yansıması, Cumhurbaşkanı Gül’ün, başbakanlık konusunda kapıyı açık tuttuğunun önemli bir göstergesi olarak yorumlandı.