Uzun müzakereler sonucu 14 Temmuz'da İran ve P5+1 ülkeleri arasında sağlanan nükleer uzlaşmayla birlikte, Tahran'da esen yenilik rüzgarları sokaklardaki grafitileri de etkiledi. Başkent sokaklarındaki ABD ve Batı karşıtı sloganlar yavaş yavaş silinmeye başladı. Tahran'daki eski ABD Büyükelçiliği'nin duvarındaki "Amerika'ya Ölüm" yazısı da silinen grafitiler arasında yer aldı. Duvar yazılarının silinmesinin ABD ile İran arasındaki gerginliklerin azalmasına işaret olabileceği aktarılıyor. Ancak İran basınına göre nükleer anlaşmaya karşı bazı muhafazakar öğrenci grupları silinen grafitiler yerine yenilerini yazıyor. 

İNGİLTERE KARŞITI YAZILAR DA VAR 

Tahran'daki eski ABD Büyükelçiliği binasının çevresinde halen birçok ABD karşıtı duvar yazısının durduğu söyleniyor. 36 yıl önce İranlı öğrenciler tarafından işgal edilen ve 71 ABD vatandaşının rehin alındığı olaylara sahne olan elçilik, 444 gün süren rehine krizinin ardından kapatılmıştı. Öğrenciler, sivil toplum kuruluşları, yabancı gazeteciler gibi özel grupların ziyaret edebildiği eski elçilik binasında şimdilerde ise ABD'li yetkililerin kullandıkları iletişim cihazları ve çeşitli eşyalar sergileniyor. İran'daki Batı karşıtı duvar yazıları iki hafta önce de İngiltere ile İran arasında krize neden olmuştu. İngiltere'nin Tahran Büyükelçiliği'ni 4 yıl aradan sonra yeniden açtığı etkinlikte elçilik içindeki Kraliçe Elizabeth portrelerinin üstünde yazan "İngiltere'ye ölüm" sloganlarının hala silinmediği görülmüştü. 

İRAN İLK KEZ SÜNNİ BÜYÜKELÇİ ATADI

İran'da reformist Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile birlikte başlayan açılımlar devam ediyor. 1979 devriminden sonra ilk kez bir kadın büyükelçinin atanmasıyla gündeme gelen ülkede şimdi de ilk kez bir Sünni büyükelçi atanıyor. Sünni ve Kürt olan Salih Edibi'nin Vietnam ve Kamboçya Büyükelçisi olarak atandığı açıklandı. Sünni bir adayın İran Büyükelçisi olarak seçilmesi, İran'daki Kürdistan eyaleti halkına verilen vaatlerin yerine gelmesi olarak yorumlandı.

ANLAŞMA KONGRE'YE TAKILMAYACAK

ABD Başkanı Barack Obama, İran nükleer anlaşması için Kongre'de gerekli desteği sağladı. Demokrat Parti Maryland Senatörü Barbara Mikulski'nin anlaşmaya destek verdiğini açıklamasıyla, anlaşmayı destekleyen senatörlerin sayısı 34'e ulaştı. Cumhuriyetçilerin Obama'nın olası vetosunu aşma şansı kalmadı. Obama, anlaşmayı reddeden bir tasarının Kongre'den geçmesi halinde bunu veto edeceğini söylemişti.