Scientific Reports dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmada katılımcılardan iki resimden birini seçmesi istendi. Bundan sonra beyin aktiviteleri takip edilerek katılımcıların hangi resmi seçecekleri daha onlar cevap vermeden tahmin edildi.

Araştırma 14 katılımcının fMRI makinesine bağlanmasıyla gerçekleştirildi. Katılımcılar biri kırmızı yatay çizgili diğeri yeşil dikey çizgili olmak üzere iki ayrı desen görüyordu. Seçim yapmaları için 20 saniye süre verilen katılımcılar düğmeye basarak hangisini seçtiklerini belirtmeleri istendi. Ayrıca katılımcılara resimleri olabildiğince canlı bir şekilde hayal etmeleri istendi.

Seçim sürecinde beyin aktivitelerini izleyen araştırmacılar, beynin farklı bölgelerinde katılımcının hangi görüntüyü seçeceğine dair işaretleri saptadı. Bu işaretleri izleyen araştırmacılar, kişinin seçimini 11 saniye öncesinden tahmin etmeyi başardı.

Bu bulgular, zihnimizin nasıl çalıştığına dair bize ipucu verebilir. Avustralya'daki Güney Galler Üniversitesi’nden bilişsel sinirbilim profesörü Joel Pearson “İki veya daha fazla seçenek arasında karşı karşıya kaldığımızda, bilinçsiz halüsinasyonlara benzeyen, düşüncelerimizin bilinçli olmayan işaretleriyle de karşılaşırız. Ne yapılması gerektiğine karar verirken beyin daha güçlü olan düşünce tarafını seçer. Başka bir deyişle, önceden yaptığımız bir beyin aktivitesi, yapacağımız tercihlerden biriyle eşleşiyorsa beynimiz yüksek ihtimalle bu seçeneğe yönelecektir” açıklamasında bulundu.