KAYSERİ, () - ORTOPEDİ Ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, bilinçli yüzmenin kilo kontrolü sağladığını söyledi. Prof.Dr. Karaoğlu, yüzme öncesi ısınmanın ortaya çıkabilecek sakatlanma riskini azaltacağını belirterek, "Yüzme sırasında en sık rastlanan omuz problemi olan ‘Rotator manşet’ sorunu yaşamamak için gerekli ısınma önlemleri alınmalıdır" dedi.
Ortopedi ve travmatoloji uzmanı Prof.Dr. Sinan Karaoğlu, hava sıcaklıklarının arttığı yaz mevsiminin vazgeçilmez sporu yüzmenin, yalnızca serinlemek için değil genel vücut sağlığı açısından da yararlı olan bir aktivite olduğunu belirtti.
"BİLİNÇLİ YÜZME KİLO KONTROLÜ SAĞLAR"
Prof.Dr. Karaoğlu, yüzmenin, başta kas ve iskelet sisteminin güçlendirilmesi olmak üzere kilo kontrolü ve çocukların vücut gelişimi için de önemli olduğunu belirterek şöyle dedi:
"Aşırı kilolu kişiler birçok sağlık sorunun yanında diz ve kalça kireçlenmesi gibi sıkıntılar nedeniyle yürürken ciddi ağrılar hisseder. Vücuttaki fazla kiloların atılmasının yanında kiloların yol açtığı eklem problemleri de düzenli yüzme ile azaltılabilir. Çünkü yüzerken eklemler diğer sporlardakine göre daha az zorlanır. Obez kişiler su içindeyken yer çekiminin azalmasıyla, ağırlığının yalnızca onda birini hisseder. Bu avantaj sayesinde yüzme, özellikle diz ve kalça kireçlenmesi olup yürümenin ağrılı olduğu hastalarda kilo kontrolü için de tercih edilmesi gereken bir spordur."
"YÜZME ÖNCESİ 'ISINMAK' GEREKLİ"
Her spor gibi yüzmenin de kuralına göre yapılması gerektiğini ifade eden Prof.Dr. Karaoğlu, bilinçsiz yüzmenin bazı tehlikelere yol açabileceğini belirtti. Prof.Dr. Karaoğlu, şunları söyledi:
"Yüzerken terleme olmadığı düşünülerek susuz kalınmamalıdır. Yorgunlukla birlikte susuz kalmış kişilerde oluşabilecek kramplar tehlike doğurabilir. Bu nedenle tüm sporlarda olduğu gibi yüzme öncesinde ve sırasında yeterince su tüketilmelidir. Yemekten hemen sonra suya girilmemeli. Yemek sonrası en az 1.5 saat beklenmelidir. Yüzme sonrası kaslar sıcakken soğuk duş almak yerine ılık duş tercih edilmelidir. Islak mayo ile uzun süre kalmaktan kaçınılmalıdır. Bunun yanında yüzme öncesi ısınmak ve kasları yüzmeye hazırlamak gerekir. Bu sayede yüzme sırasında oluşabilecek sakatlanma riski de azalır. Yüzme sırasında en sık rastlanan omuz problemi olan ‘Rotator manşet’ sorunu yaşamamak için gerekli ısınma önlemleri alınmalıdır. Sığ olan ve bilinmeyen iskelelerden denize balıklama dalış yapmak boyun omurlarında ve omurilikte geriye dönüşümsüz zedelenmelere yol açabilir. Alkollü olarak yüzme de oldukça tehlikelidir. Alkol hareketleri yavaşlatır, ani karar verme yeteneğini azaltır ve dengesizliklere neden olur. Çok yorgunken ve hava sıcaklığı çok yüksekken yüzme kramplara yol açarak tehlikeli olabilir. Suda kramp durumlarında telaşa kapılmadan sırtüstü pozisyonda yatıp dinlenmek, o sırada yanında bulunan kişinin bacak düz ve gergin vaziyetteyken ayağı bilekten geriye doğru itip germesi istenebilir."

FOTOĞRAFLI