BESLENME ve Diyet Uzmanı Hümeyra Taşçıoğlu, yılbaşı gecesi kutlama sofrasına oturulduğunda dinlenerek ve küçük aralıklar koyarak yiyeceklerin yenilmesi gerektiğini söyledi.
Yılbaşı gecesine özel beslenme önerileri veren Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hümeyra Taşçıoğlu, "Yemek yemek ihtiyacın ötesinde, sosyal kutlamalar, dostlarla birliktelik, sohbet ortamı için de aynı zamanda bir araç görevi üstlenmekte. Bu yüzden de sosyal hayat içerisinde yemek yemek olmazsa olmazlar arasında yer alır. Önümüz yılbaşı, yeni yıl gecesi kutlama sofraları tüm çeşitliliği ve sevdiklerinizle birlikte olmanın güzelliği ile gayet davetkar olacak. Çoğu insan 31 Aralık gününü, akşam kaçıracağı yemekleri düşünerek bir şey yemeden öğün atlayarak geçiştirmeye çalışıyor. Halbuki vücudun akşama iyi hazırlanması metabolizmaya gün içerisinde ihtiyacı olan yakıtı vermekten geçer. İşin sırrı öğün düzenimizi iyi ayarlamaktır. Sabah hafif bir kahvaltı, öğle hafif bir sebze yemeği ya da çorbanın yanı sıra salata, ara öğünde 1 kase yarım yağlı yoğurt veya 1 bardak yarım yağlı süt tüketmek ideal olacaktır" dedi.
Hümeyra Taşçıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Başlangıç olarak 1 kase sebze ya da tahıl çorbası ile başladıktan sonra biraz ara verin. Yemeğe çorba ile başlamak midenin fazla asit salgılamasını önler ve böylelikle yemeklere aşırı yüklenmezsiniz. Ardından mezelerin özellikle yoğurtlu olanlarından bir miktar alın ve diğer çeşitlerin de tatlarına bakın. Eğer evdeyseniz semizotlu yoğurtlu mezeler, közlenmiş patlıcan salatası, yoğurtlu köz kırmızı biber, yoğurtlu kabak ya da kereviz salatası gibi salataların yanında ezme sebze salatası, az miktarda humus da alabilirsiniz. Bu şekilde sağlıklı besinler tükettiğiniz için hazımsızlık probleminin de önüne geçmiş olacaksınız. Eğer dışarıdaysanız çorbadan sonra ordüvör tabağından 2 ya da 3 çeşit tüketebilirsiniz. Peynir çeşitlerinden, zeytinyağlı dolmalardan 1 çeşit tüketebilirsiniz. Ara sıcak olarak kızartılmış böreklerin dışında fırınlanmış börek ya da krep çeşitlerinden tadabilirsiniz. Yemeğinizin yanında çoban ya da mevsim salatası ana yemekteki etten alacağınız demirin emilimini arttıracaktır. Biraz bekledikten sonra ana yemek olarak, ızgara veya fırında pişirilmiş et, tavuk, balık, hindi yemeği, çok az iç pilav veya risotto veya makarna, sebze püresi ya da et çeşidinin yanına istenildiği kadar buharda pişen sebzelerden koyabilirsiniz. Küçük bir ekmek sepeti hazırlayarak yulaflı, buğday, çavdar ve karışık tahıllı ekmeklerden küçük kareler halinde kesip koymak çok fazla yemenizi engeller. Yemeğin ardından yine ara vererek tadımlık tatlılar ya da meyve tabağından yine azar azar olmak kaydı ile alınabilir. Etin asla yağlı olanlarını tercih edilmemelidir. Özellikle brüksel lahanası, meksika fasulyesi, esmer pirinç, patates ile hazırlanan yemekler tercih edilmelidir. Tereyağ ile pişen yemekler tüketilmemeli’’
KRONİK HASTALIĞI OLANLARA ÖNERİLER
-Kalp hastaları: Ana yemekte derisiz tavuk, hindi eti veya balık tercih etmeliler. Tatlı olarak meyve tatlılarını tercih ederek kalbi yormayacak alternatifleri değerlendirmeliler.
-Hipertansiyon hastaları: Ana yemeğin yanında bolca maydonoz, dereotu gibi yeşillikleri yemeleri tansiyonlarının yükselmesini engeller. Yemeklerin yanında yoğurt tüketmeleri iyi olacaktır. İlaçlarını ihmal etmeden almaları ve tuzsuz yemek yemeleri gerekmektedir.
-Böbrek hastaları:Yemek aralarında çok sıvı almamalı, akşam boyunca 3 bardak suyu geçmemeliler. Alkol böbreklerin süzme işlemini bozacağı için tercih edilmemeli. Taze fasulye, mantar, kabak gibi potasyumdan düşük sebzeleri tercih etmeleri gerekir. Et grubundan yiyecekleri 100 gramı aşmayacak şekilde tüketebilirler.
-Diyabet hastaları: Mutlaka yulaflı ya da çavdarlı ekmekleri tercih etmeliler. Yemeklerini yavaş yerlerse sindirim yavaşlar ve böylelikle kan şekerinin hızlı yükselmesi engellenmiş olur.  Bu gecenin sonunda kök zerdeçal, portakal dilimleri, 1 tatlı kaşığı karanfil ve çok hafif toz tarçın ile demlenmiş bir çay içilirse sabaha çok daha dinç uyanılacaktır.”