SAĞLIK Bakanlığı, Türk Kızılayı ve Suriye Yardım Koordinasyon Birimi (ACU) işbirliğinde, iç karışıklığın sürdüğü Suriye'de 0-59 aylık 2.5 milyon çocuğa çocuk felci aşısı yapılacağı bildirildi. Aşı devir teslimi için düzenlenen törene katılan Koordinatör Vali Dalmaz, "Sağlık Bakanlığı'nın temin ettiği 2 milyon 500 bin aşı Suriye tarafında ev ev gezilerek, hiç açık bırakmamak kaydıyla çocuklara uygulanacak" dedi.
Sağlık Bakanlığı, Türk Kızılayı ve ACU işbirliğinde düzenlenen kampanyayla, yaklaşık 200 doktor ve 7 bin 500 gönüllü, iç karışıklığın sürdüğü Suriye'deki 0-59 ay arasındaki çocuklara 'çocuk felci aşısı' yapacak. 3 bin ekibin görev yapacağı ve iki turda gerçekleştirecek aşılamanın ilk turu 2 Ocak'ta başlayacak. Suriye'ye gönderilecek aşılarla ilgili Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü'nde Aşı Devir Teslim Töreni yapıldı. Törene, Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı Ahmed Salih Tuma ve İl Sağlık Müdürü Metin Karakök ile Türk ve Suriyeli yetkililer katıldı. Törende konuşan Geçici Hükümetin Başbakanı Tuma, çocuk felci hastalığı bittiği için yıllar önce Suriye'de kutlama yaptıklarını belirterek, "Bu mazlum halk sadece özgürlüğü istediği için bu zalim, katil rejim onlara bu hakkı tanımadı. Sonsuz kötülükler yaptı. Bu çocuk felci hastalığı bu kötülüklerden sadece bir tanesiydi. Çünkü bu zalim rejim canlı cansız her şeyi yıkmak istiyordu. Biz geçici hükümet olarak salgın hastalıkları önlemek için gayret gösteriyoruz" dedi.
EV EV GEZİLEREK AŞI YAPILACAK
Koordinatör Vali Veysel Dalmaz ise yaklaşık 2.5 ay önce Suriye tarafından salgın hastalık numunelerinin kendilerine ulaştığını ifade ederek, bunun üzerine başta Türkiye'ye sığınan Suriyeliler olmak üzere 5 yaş altı çocuklara aşı uygulandığını söyledi. Dalmaz, iki turda gerçekleştirilen çocuk felci aşı uygulamasının başarılı geçtiğini kaydetti. Vali Dalmaz, şunları söyledi:
"Sağlık Bakanlığı'nın temin ettiği 2 milyon 500 bin aşı, Suriye tarafında ev ev gezilerek, hiç açık bırakmamak kaydıyla çocuklara uygulanacak. Suriye'nin içerisinde eğitilmiş 3 bin ekiple ve bu koordinasyonlar, görev gücü işbaşında olacak. Planlandığı şekilde 6 gün içinde birinci tur aşılamalar bitirilmiş olacak. Bu çalışmalarla ilgili bütün tedbirler alındı, soğuk zincir oluşturulması, depolama çalışmaları ve alana nakil çalışmalarında hiçbir sıkıntı yok."
Öte yandan, Vali Dalmaz, aşılama çalışmasının uluslararası denetim noktasında da denetleneceğini belirtti.
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkan Yardımcısı Suheyr El-Atasi da kampanyanın Suriye'de 7 ilde yürütüleceğini söyledi.
Konuşmaların ardından Türk Kızılay gözetiminde 2.5 milyon doz çocuk felci aşısını taşıyan kamyon yola çıkarıldı. Aşıların, Şanlıurfa, Kilis ve Hatay üzerinden Suriye'ye ulaştırılması planlanıyor.