KONYA'da, 9 yıldır kronik böbrek yetmezliği hastalığıyla mücadele eden 17 yaşındaki Mehmet Çakmak, Gümüşhane'deki ev yangını sonrası yoğun dumana maruz kaldığı için götürüldüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşen 3 yaşındaki Malik Özdemir'in bağışlanan böbrekleriyle hayata tutundu.
Konya'nın Meram İlçesi'nde oturan açık lise öğrencisi Mehmet Çakmak'ın, henüz 8 yaşındayken şiddetli karın ağrısı şikâyetiyle götürüldüğü Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'nde böbrek yetmezliği çektiği tespit edildi. Çakmak'a ilaç tedavisi uygulanmaya başlandı. Son 1 yıldır diyalize giren Çakmak, diyalize başladığı tarihte Sağlık Bakanlığı Organ Bekleme Sırası'na da yazıldı. Haftanın 3 günü diyalize giren Çakmak'ın yaşaması için acil böbrek nakli gerektiği bildirildi.
Bu sırada Gümüşhane'de çıkan yangında karbonmonoksit gazından etkilenen, götürüldüğü Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen 3 yaşındaki Malik Özdemir'in organları, yakınları tarafından bağışlandı. Bağışlanan organlardan iki böbrek, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne gönderildi. Karaciğeri ise bir hastaya nakledilmek üzere Erzurum Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim ve Araştırma Merkezi'ne gönderildi.
Akdeniz Üniversitesi'nde yapılan testlerde AB RH - grubundan olan böbreklerin Çakmak'a uyumlu olduğu tespit edildi. İki böbreğin de vericinin bebek olması ve organların çok küçük olması nedeniyle Çakmak'a nakledilmesine karar verildi. Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan tarafından gerçekleştirilen ameliyatla 2 böbrek Mehmet Çakmak'a başarıyla nakledildi.
'BAYRAMDA HAYATA TUTUNDUM'
Nakilden sonra konuşan Mehmet Çakmak, "9 yıldır hastayım. Çok acı çektim. Hep umudum vardı. Cuma günü tetkiklerimi yaptırmak için Antalya'ya gelmiştim. Dönüşte umudum vardı, bir gün böbrek nakli olacaktım. Cumartesi gecesi saat 02.30'da haber geldiğinde 'İşte benim için ikinci bayram bu' dedim. Özel otoyla Antalya'ya hareket ettik. Artık istediğim gibi gezebileceğim. Çok mutluyum. Çifte bayram yaşatanlardan Allah razı olsun" diye konuştu.
AZ GÖRÜLEN DURUM
Ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Dinçkan, "Verici küçüktü, dolayısıyla böbrekleri de çok küçüktü. Bu nedenle 2 böbreğin aynı anda nakledilmesi gerektiğine karar verdik ve ikisini de Çakmak'a naklettik. Alıcının vücudunda ikisi çalışmayan, ikisi görevini yapan dört böbrek bulunuyor. Naklettiğimiz böbrekler kısa süre sonra normal boyuta ulaşacak" diye konuştu.