TUVSD Federasyonu'nun tespitine göre, normal tüberküloza oranla tedavisi daha zor ve pahalı olan, hatta ölüme sebebiyet verebilen 'İlaca dirençli tüberküloz' hastası yabancıların sayısı Türkiye'de her geçen gün artıyor. TUVSD Federasyonu Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, tüberküloz ve ilaca dirençli bu hastalığının daha yaygın olarak görüldüğü eski Sovyet Cumhuriyetleri ile Afrika ülkelerinden, başta İstanbul olmak üzere çeşitli illere yoğun göç yaşandığını dile getirdi.
DİRENÇLİ MİKROP YAYILIYOR
Türkiye'ye göç eden normal bir tüberküloz hastasının tedavisinin ücretsiz yapıldığını, Sağlık Bakanlığı tarafından ilacın karşılandığını anlatan Prof.Dr. Zeki Kılıçaslan, şöyle dedi:
"Fakat hasta dirençliyse o zaman bazı özel ilaçları kullanması gerekiyor. Ama bunlar çok pahalı ve süre de çok uzun. İki sene gibi sürebiliyor, bazen ameliyat gerekiyor. Bakanlık bu parayı karşılamıyor. Bu hastaların bir kısmı ülkelerine dönmüyor, kendi imkanlarıyla tedavi olmaya çalışıyorlar ama tam olarak tedavi olamıyorlar. Başkalarına da bu dirençli mikrobu yayabiliyorlar."
"BU SORUN MUTLAKA ÇÖZÜLMELİ"
Özellikle ilaca dirençli tüberküloz tedavisine yönelik sorunların çözülmesi gerektiğine vurgu yapan Prof.Dr. Kılıçaslan, şöyle devam etti:
"Ya bu insanların girişinin engellenmesi ya da bunların tedavisinin üstlenilmesi gerekir, o da maliyet getirebilir ya da böyle bir hasta tespit edildiği zaman bu ülkelerin bakanlıklarıyla protokol imzalanması gerekir. Mutlaka bu konuda özel bir çalışma yapılması gerek."
HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN TEHDİT
Bu sorunun çözülmemesi halinde başta İstanbul olmak üzere tüm ülkede tüberküloz ve ilaca dirençli tüberküloz yayılımının artabileceğine vurgu yapan Prof.Dr. Zeki Kılıçaslan, dirençli tüberkülozun, normal hastalığa göre 100-200 kat daha pahalı tedavi edildiğini vurgularken, "Tedavi süresi 2 sene gibi uzun bir süre ve ölüm söz konusu olabiliyor. Dolayısıyla bu halk sağlığı açısından bir tehdittir. Nasıl ki Türkiye'den uzun süreli oturmaya Batı'ya gittiğimizde bizden tüberküloz raporu istiyorlar, Türkiye de yüksek tüberküloz riski olan ülkelerden benzeri bir uygulamayla çözümü bulmak zorunda" diye konuştu.