Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, () - ANTALYA'da iki hastaya aynı anda hem koroner by-pass ameliyatı hem de böbrek nakli yapıldı. Ameliyatı gerçekleştiren doktorlar, yöntemin tıp literatürüne girmesi için bilimsel kongrelerde sunum yapacaklarını açıkladı.
17 yaşından beri hipertansiyon hastası olan ve 2007'de böbrek yetmezliği teşhisi konulan 4 çocuk babası öğretmen 45 yaşındaki Ramazan Özden, nakil olabilmek için özel hastaneye başvurdu. Yapılan tetkiklerde kalp damarlarından üçünün tıkalı olduğu belirlenen Ramazan Özden'e, aynı anda hem koroner by-pass ameliyatı hem de kardeşi 42 yaşındaki Raziye Okutan'dan alınan böbrek nakledildi. Bağ- Kur emeklisi 4 çocuk babası 67 yaşındaki Mustafa Çetin'e de aynı şikayetle başvurduğu hastanede eşi 62 yaşındaki Tahsile Çetin'den alınan böbrek nakledilirken, aynı anda koroner by-pass ameliyatı gerçekleştirildi. İki hasta da başarılı ameliyatların ardından sağlığına kavuştu.
ÖNCE BY-PASS SONRA NAKİL
Bir hafta içinde ameliyat sürecinin tamamlandığını söyleyen Ramazan Özden, kalp rahatsızlığını, böbrek nakli için başvurduğunda öğrendiğini belirtti. Doktorlarının önerisiyle iki ameliyatı birden olarak sağlığına kavuştuğunu aktaran Ramazan Özden, "Ben kalp problemi hiç hissetmiyordum, burada ortaya çıktı. 3 damarın daralmış olduğu söylendi. 'Tek şans hem by-pass, hem nakil olabilir' dediler. Ben de kabul ettim. Önce by-pass oldum, aynı seansta da nakil olmuş. Kalp rahatsızlığından hiç haberim yoktu. Şu anda sağlığım iyi, hiçbir problemim yok" dedi.
YAŞLI OLDUĞUM İÇİN KORKTUM
1967 yılından beri şeker hastası olduğunu dile getiren Mustafa Çetin de bundan dolayı oluşan böbrek yetmezliği nedeniyle 11 aydır diyalize girdiğini kaydetti. Diyaliz sürecinde eşinin böbreğini kendisine bağışlama kararı aldığını aktaran Mustafa Çetin, "Buraya böbrek için geldik. Damarlarda hasar çıkmış. Hocam 'Önce damarlardan ameliyat olacaksın, sonra böbreğe sıra gelecek' dedi. Ben ikisini birden olmayı düşünmedim, yaşlı olduğum için korktum. 'Korkma' dedi. Hanımla karar verdik. Hem hanımım hem de hocam cesaret verdi. Ameliyata girdik. 5 günde taburcu oldum çok iyiyim. Kalp rahatsızlığımdan hiç haberim yoktu" diye konuştu.
ÖNCE ÇOCUKLARIMI SONRA BÖBREĞİMİ VERDİM
43 yıllık eşine böbreğini veren Tahsile Çetin ise "4 çocuk annesiyim. 11 aydır eşimi diyalizde hiç yalnız bırakmadım. Ondan gizli hemşirelere söyledim 'Böbrek verebilir miyim' dedim. Tahlillerimi yaptırdım, karar verdim. 4 çocuktan sonra eşime böbreğimi verdim. 43 yıllık evliyiz, isteyerek verdim. Önce çocuklarımı verdim, sonra böbreğimi verdim. Hiç de pişman değilim" diye konuştu.
BU YÖNTEM 40 HASTADA UYGULANDI
Ameliyatla ilgili bilgi veren MedicalPark Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, koroner by-pass ameliyatı ile böbrek naklinin aynı anda yapıldığı yöntemi 4 yıldır uyguladıklarını söyledi. Prof. Dr. Demirbaş, yaptıkları nakille ilgili şöyle dedi:
"Koroner by-pass ameliyatını takiben böbrek naklini yapabilmek için önceden önerilen yöntem en az 6 ay beklemekti. Çünkü koroner by-pass ameliyatının kendine has riskleri vardı ve eşliğinde böbrek nakli yapılması çok fazla bilinen, uygulanan bir yöntem değildi. 'By-pass ameliyatı ile böbrek nakli ameliyatını aynı ameliyat seansı içinde yapabilir miyiz' diye düşündük. Uygun olan hastalar üzerinde bu yöntemi uygulamaya başladık. Yaklaşık 40 civarında hastada bu yöntemi uyguladık. Başarı oranı bu hastalarda yüzde 95. Yani by-pass ameliyatı olması gereken hastalar artık 6 ay beklemiyor. Aynı anda böbrek nakli oluyorlar ve ameliyattan 6- 7 gün sonra hem by-pass hem de böbrek nakli ameliyatını olarak normal hayatlarına dönme olasılıkları oluyor."
BİLİMSEL KONGRELERDE SUNULACAK
Uyguladıkları yöntemin daha önce dünyada uygulanmadığını söyleyen Prof. Dr. Alper Demirbaş, eylül ve ekim aylarında iki kongrede yapacakları sunumla ameliyatları bilim dünyası ile paylaşacaklarını aktardı. By- pass ameliyatı olan ve diyalize devam eden hastalarda erken dönemde ölüm oranının yüksek olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Demirbaş, "Zannediyorum ki bilimsel kongrelerdeki sunumlardan sonra bu ameliyatlar yaygın olarak bütün dünyada uygulanmaya başlanacaktır" diye konuştu.
BY-PASS OLMADAN NAKİL OLMAZ
MedicalPark Antalya Kalp Hastanesi Direktörü ve Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Okutan ise hastaneye böbrek nakli için başvuran hastalarda öncelikle kalp damar rahatsızlığı olup olmadığını araştırdıklarını belirtti. Damarlarında tıkanıklık tespit edilen hastaların nakil olabilmek için koroner by-pass ameliyatı olması gerektiğini aktaran Prof. Dr. Okutan şunları kaydetti:
"Çünkü kalp sorununu halletmeden genel anestezi almak, organ nakli olmak imkansız. Bunun iki alternatifi var. Ya önce by-pass ameliyatı olacak, bekleyip sonra organ nakli olacak. Alternatif bir yöntem de by-pass ameliyatı ile organ naklinin bir arada yapılması. Merkezimiz bu konuda oldukça deneyimli bir hale geldi. Koroner by-pass ameliyatlarını normal hastalarda uyguladığımızdan daha farklı yöntemler uyguluyoruz ve koroner by-pass ameliyatı başarıyla tamamlandığında aynı seansta organ nakli tamamlanıyor." 

FOTOĞRAFLI