TÜBİTAK tarafından desteklenen 9 dalda 100 projenin yarıştığı, 'Ortaöğretim Öğrencileri arası Araştırma Projeleri Kayseri Bölge Sergisi’ açıldı. 4 gün süre ile açık kalacak sergide dereceye giren 15 okul final yarışması için Ankara’ya gidecek.
Birbirinden ilginç projelerin tanıtıldığı serginin açılışına Vali Yardımcısı Yasemin Özata Çetinkaya, Tübitak Bölge Müdürü Tankut Yalçınöz, Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz, Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Kamil Akçadırcı, öğretmenler, öğrenciler ve davetliler katıldı. Bilgisayar, Biyoloji, Coğrafya, Fizik, Kimya, Matematik, Psikoloji, Sosyoloji ve Tarih dallarında 100 okulun katıldığı projeyle ilgili bilgiler veren TÜBİTAK Bölge Müdürü Prof. Dr. Tankut Yalçınöz, kurumun bu projelere verdiği desteklerle öğrencilerin bilime motive edildiğini belirtti. Projeye katılan öğrenciler ise projelerinde ki bilimsel çalışmaların önemine dikkat çekerek, günümüzde uygulanan materyalleri en bilimsel hale getirmeye gayret ettiklerini söyledi.
ATIK NAYLON VE PET ŞİŞELERDEN TUĞLA
Bor Atatürk Anadolu Lisesi 10'uncu sınıf öğrencileri İrem Deveci ve Ramazan Ağralı naylon ve Pet şişe atıklarından tuğla ürettiği proje ile dikkat çekti. Projeyi hazırlayan öğrencilerden İrem Deveci, şöyle dedi:
"Günümüzde naylon ve pet şişelerin çok geniş kullanımı bulunmakta, dah sonra atılmaktadır. Bu atıklar çevrede en az 100 yılda toprakla karışabiliyor. Toprak ve pet şişe ve naylon atıklarını alarak bir proje geliştirdik. Proje ile parçalara ayrılmış pet ve naylon atıkları yüzde 30 kum yüzde yetmiş oranında ilave edilerek yani çimentosuz 300 derecede pişirip tuğla oluşturduk."

FÇ(OE/İD)