Apple’ın güvenli iPad kullanım kilidi kırıldı
Apple’ın güvenli iPad kullanım kilidi aşıldı. Apple’ın iOS’lerde kullanılan ‘kullanım kilidi’, sahibinin haricinde herhangi birinin iPhone ya da iPad’lerin kilitlerini açmalarını zorlaştırıyordu. Zira cihazların içerisindeki bütün veriler siliniyor yeni bir cihaz olarak algılamaya başlıyor. Evet, bu kilidi kırmak zor ama yine de mümkün.
Apple’ın güvenli iPad kullanım kilidi kırıldı
iOS kullanım kilidi açığı
Son zamanlarda Apple’ın güvenlik kilidi özelliğinin aşılabileceği 2 açık tespit edildi. Bu açıklardan biri iOS 10.1’i, diğeri de Apple’ın işletim sistemlerinin en sonuncusu olan iOS 10.1.1’i kapsıyor.
Bu açıklardan ilki, Hindistan’da görevli güvenlik araştırmacısı olan Hemanth Joseph tarafından keşfedildi. Joseph geçen ay eBay’dan arkadaşı için iOS 10.1 işletim sistemli bir iPad Air satın aldı. Fakat cihaz kilitliydi. iOS işletim sistemine yabancı olan Joseph, cihazın kilidini açabilmek için çaresizce internette derin bir araştırma yapmak zorunda kaldı. Sonrasında cihazı yeniden açan Joseph, kullanım kilidi ekranına gelene kadar Apple’ın başlangıçtaki kurulum işlemlerini takip etti. Bu ekranda bir Wi-Fi ağı seçmesi isteniyordu. Joseph ‘Diğer Ağ’ seçeneğine tıkladı. Ağ için kullanıcı adı ve şifre girme bölümüne geldiğinde Joseph, bu bölümlere binlerce karakter girişi yaptı. Ta ki cihaz donana kadar binlerce karakteri kopyala/yapıştır yöntemi ile girdi. Cihazın hala çalışıp çalışmadığından emin olmak için kilit butonuna basan Joseph, yeniden başlangıç ekranı ile karşılaştı.