Tarsus’tan tüm ülkeye yayılan gizem, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından açılan bir intihar dosyasıyla başladı. Kaçak kazı yapan grubun içinde Emniyet’in gizli soruşturmacısı olarak bulunan polis memurunun intiharının aslında cinayet olduğu ortaya çıkmış ve olaya kaynaklık eden kazı evi güvenlik çemberine alınmıştı.
Kazının gizli yürütülmesi kamuoyunda komplo teorilerini de beraberinde getirdi. İnternette birçok mecradaki yayınlarda, dünyaca ünlü Dakyanus hazinesinin bulunduğu, Hristiyanlığın en önemli isimlerinden Miladi birinci asırda yaşayan Tarsuslu Aziz Paul’un inciline ulaşıldığı veya evin altında Akdeniz’e kadar ulaşan tünelin kayıp Atlantis’e ulaştığı gibi birbirinden gizemli teoriler gündeme getirildi.
ÇATLAMIŞ, YIKIK DUVARLAR
4 farklı girişiminden ve Meclis’te gündeme getirdiği önergelerden hiçbir bilgiye ulaşamayan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, bu sabah saatlerinde yeniden olay yerine gitti. Eve girmesine polisin izin vermediği atıcı sosyal medyadan canlı yayınla çevredeki evleri gösterdi ve olayın gizemini anlattı.
BİNAYA TÜRK BAYRAĞI ASTILAR!
CHP'li Atıcı, “Bu buraya beşinci gelişim. Her defasında burada ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz. Yaklaşık 1 yıldır bu kazı esrarengiz şekilde devam ediyor. Ne olduğunu polisler de bilmiyorlar. Bu esrarengiz ve gizemli kazıda Türk polisi kullanılıyor. Böyle herkesin midesinin bulandığı bir işte polisimizin kullanılması doğru değildir. Bugün geldiğimizde buraya bir de Türk Bayrağı asmışlar. Böylesine şaibeli işlerin olduğu, böylesine gizli, gizemli işlerin olduğu bir ortamda Türk Bayrağının altına sığınıp bu işleri yapamazlar” dedi.
KOMŞU: EVLERİN ALTI BOŞ
Bitişik evleri ziyaret eden Atıcı, buradaki yaşlı bir çiftle sohbet etti. Çatlamış duvarlarını gösteren komşu çift, “Yaptılar, ettiler, gittiler böyle. Bütün olduğu gibi böyle hep çatlak. Evlerin altı boş. İki yaşlı nereye gideceğiz, kiralar pahalı. Gizli yaptılar, gizli ettiler, götürdüler gittiler, ne oldu biz anlamadık. Bize, ‘Bir tehlike olursa size ev vereceğiz, ev olmazsa ev parası vereceğiz’ dediler. Kafile kafile geldiler, 20 kişi bir geldi, 20 kişi bir geldi” diye anlattılar.
"KAFİLE KAFİLE GELİP DEFİNE ARIYORLAR!"
Atıcı da “Kafile kafile gelip define arayıp gidiyorlar. Buradan çıkarılan eserlerin ne olduğunu da bilmiyoruz, buradan çıkanlar milletin malı” diyerek yardımcı olmaya çalışacağını söyledi. Atıcı’nın mahalledeki gezisine sivil polisler de eşlik etti. Çatlamış, yıkık duvarları gösteren bir başka komşu da ne olacağını sordu. Atıcı, “Bacım ne olacağını ben de bilmiyorum ki. ‘Ya hakkımızı verin çıkalım, ya evlerimizi onaralım. Siz kazdıkça her yer çatlıyor. Yarın yağışlar başlayınca iyice sıkıntı. Çok tedirginiz” diye konuştu.