Cizre, Sur, Nusaybin ve Dargeçit gibi ilçelerde yaşayan halkın yaşamını cehenneme çeviren terör örgütüne en büyük tepki kendi belediye başkanlarından geldi.

Yaklaşık bir ay önce bir grup terörist, DTP’liKızıltepe Belediye Başkanı İsmail Asi’nin yanına giderek hendek kazmak için kepçe istedi. Teröristlerin talebi üzerine tek başına karar veremeyeceğini belirten Asi, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ü arayarak “kepçe” talebini iletti. Öz yönetim ilan etmediği için örgütün hedefinde olan Kızıltepe eş Belediye Başkanı Asi, Türk’ün ‘hayır’ cevabını PKK’lılara aktarınca tehdit edildi.

VATANDAŞ ZARAR GÖRÜYOR

Ahmet Türk, kepçe talebinde bulunan teröristlere cevaben, “Hendekleri, halkımızın bahçesine kazıyoruz, bomba döşeyip patlatıyoruz, bunun halkımızdan başka kimseye zararı yok” diyerek kepçe vermeyeceklerini söyledi. Bunun üzerine teröristlerin, “biz bir yerde eylem yaptığımızda sizlerden (belediye başkanlarından) izin alıyorduk ama bundan sonra yapacaklarımızı size söylemeyeceğiz” diyerek ayrıldığı öğrenildi. Bunun ardından PKK’nın baskısıyla Nusaybin Belediyesi devreye girerek, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ten iki kepçe istedi. Ancak Türk, bu talebe de olumsuz yanıt verdi. Hendeklerden rahatsız olan Türk’ün çevresine, “Savaşı, yaşam alanına taşıyarak, halkı evlerinden çıkararak, eğitim, sağlık, ulaşım ve iletişim kanallarından mahrum ederek öz yönetim olmaz. Böyle öz yönetim mi olur? Yaşam alanını ortadan kaldırarak mücadele olmaz. Yapılanlar yanlıştır” şeklinde konuştuğu öğrenildi.

ÖRGÜTE BOYUN EĞMEDİ

Terör örgütünün, çözüm sürecini bitirmesinden sonra partisini eleştirdiği öğrenilen Türk’ün, yakın zamanda Mardin Sanayi ve Ticaret Odası’nda yapacağı konuşma metninin örgüt tarafından hazırlandığı, bunun üzerine Türk’ün bu metni okumadığı da belirtildi. Türk’ün, örgütün vesayetine direnmesi üzerine sert şekilde baskıya maruz bırakıldığı da gelen haberler arasında.

AĞRI DA REDDETTİ

Hendeklerin kazılmadığı bir diğer kent olan Ağrı’da da belediyenin hendekler için PKK’ya kepçe vermediği öğrenildi. Örgütün vesayetine Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık’ın da boyun eğmediği ve hendekli öz yönetim ilanlarını doğru bulmadığı belirtildi.

BAŞKANLAR RAHATSIZ

Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin yanında Batman, Kızıltepe ile birçok ilçe belediyesinin de terör örgütü PKK’ya tepkili olduğu belirtiliyor. Belediye başkanlarının, HDP yönetiminin aksine tavır belirlemesi ve yapılanları eleştirmesi parti içinde de ciddi tartışmaları beraberinde getirdi. Öz yönetim ilanlarına halkın destek vermediğini belirten birçok belediye başkanı, hendeklerin, barikatların halka direk zarar verdiğini ve partiye halk desteğini ciddi şekilde azalttığını düşünüyor.

HDP'YE ŞİKAYET

Vatandaşların, hendeklerden dolayı huzursuz olduğunu ve tepki aldıklarını belirten bazı HDP’li belediye başkanlarının bu şikâyetleri HDP yönetimine de sunduğu öğrenildi. Ancak tüm tepkilere rağmen kandilin güdümünde olan HDP yönetiminin, hendekleri savunan açıklamalara yapmaya devam ettiği belirtildi.