Erzurum'da araştırma yapan dağcılar, 2900 metre yükseklikte 300 metre uzunluğa sahip Türkiye'nin en uzun buz şelalesini keşfetti.


"Uluslararası Buz Tırmanış Festivali" kapsamında Erzurum'da bulunan dünyaca ünlü Türk  dağcılar Tunç Fındık, Anıl Şarkoğlu ile ATAK Arama Kurtarma Derneği Başkanı ve festival organizatörü Çetin Bayram, Uzundere ve Tortum ilçelerinde araştırma yaptı. Dağcıların, Uzundere ilçesinin Kirazlı Mahallesi'nde sürdürdüğü araştırmada, 2900 metre yükseklikte 300 metre uzunluğunda yeni bir buz şelalesi keşfetti. ATAK Arama Kurtarma Derneği Başkanı Bayram, yaptığı açıklamada, dünyada çok az yerde buz tırmanışı yapıldığını belirterek, tırmanışın Türkiye'de de yeni yeni yapılmaya başlandığını söyledi.



Türkiye'de görülmemiş bir şey"

Erzurum'daki festival dolayısıyla yaptıkları hazırlıklar kapsamında büyük bir sürprizle karşılaştıklarını anlatan Bayram, şöyle konuştu: "Bölge sürekli olarak karşımıza sürprizler çıkarıyor. Uzundere ilçesi Kirazlı Mahallesi'nde Türkiye'nin şimdiye kadar tespit edilmiş en uzun, en büyük donmuş şelalesini keşfettik. İlk tırmanışı dünyaca ünlü dağcımız Tunç Fındık ile Anıl Şarkoğlu gerçekleştirdiler. 300 metrelik bir donmuş şelalenin adı bile dağcıları ciddi anlamda ürkütüyor. Çünkü ülkemizde daha önce görülmemiş bir şey. Böyle bir şelale olduğu düşüncesi bile dağcıları çok heyecanlandırdı. İletişimde olduğumuz dünyaca ünlü buz tırmanışçılarıyla bunu paylaştığımızda şaşkınlıklarını ve mutluluklarını gizleyemediler. Yükseklikleri 25 ile 300 metre arasında değişen donmuş şelalelerde, 26'sı yurt dışından 172 dağcıyla 4 gün boyunca buz tırmanışı çalışmaları yapacağız."